Gå till innehållet

Extremvärmen i Indien förutspådd av klimatexperter

Extremvärmde i Indien 2006. Foto: Election Commission (GODL-India), GODL-India

I över två månaders tid har det varit extremt varmt i Indien och Pakistan.

Mars 2022 var den varmaste och en av de torraste marsmånaderna i området på 120 år. Därefter följde en aprilmånad som enbart varit varmare 2010 och 2016. Temperaturen klättrade bland annat över 40 grader i New Delhi och över 47 grader i Pakistan. Sammanlagt 1 miljard människor var utsatta för den extrema hettan.

Den värsta värmen verkar vara över för den här gången enligt India Meteorological Department, men forskare försöker nu förstå kopplingen mellan sådana här extrema väder och koldioxid från kraftverk, bilar och fossilindustrin. Det är ingen tvekan om att klimatförändringarna förvärrar och ökar risken från värmeböljor, men vädret och klimatet i Indien är svårt att förutspå. Klimatforskaren Arpita Mondal berättar för Bloomberg att Indien har ovanligt mycket partiklar av sot och damm i atmosfären och att dessa ökar uppvärmningen ytterligare.

Enligt experterna från IPCC är Indien ett av de länder som kommer drabbas hårdast av klimatkrisen. Tidigare drabbades landet ofta av värmeböljor i maj och juni, men nu skedde temperaturökningen redan i mars. Det var som att våren uteblev och det blev sommar direkt.

– Den här värmeböljan är definitivt utan motstycke. Vi har sett förändringar i intensitet, starttid och längd. Det här är vad klimatexperter förutspått och det kommer ha kaskadeffekter på folkhälsan, säger Chandni Singh, huvudförfattare för IPCC, till CNN.

I norra delarna av Indien har värmen slagit hårt mot veteproduktionen, som försämrats med i snitt 500 kg vete per hektar. Snittproduktionen för vete i Indien är 3,37 ton per hektar.

Samtidigt pressar regeringen för ökad import av kol för att täcka upp för ett allt större behov av el.

Källor: Reuters, Scientific American, CNN och Bloomberg

Mer att läsa