Gå till innehållet

Extremvärmen får ovanligt många svenska träd att tappa grenar

Skog med fallna grenar (dock troligen ej på grund av torka). Foto: Erik Hansson

På många håll i landet har det nu varit i snitt 7-10 grader varmare än normalt i flera veckor och juli är den varmaste månaden som någonsin uppmätts i Sverige på flera håll. Den extrema värmen och torkan stressar träden och även till synes friska träd har börjat tappa grenar i större utsträckning än normalt, rapporterar Ekot.

Enligt Johan Östberg, docent i landskapsplanering vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU i Alnarp, är det framför allt större, äldre lövträd som plötsligt kan tappa större grenar. Det sker framförallt under eftermiddagar eller kvällar. Det händer årligen, men i år har SLU fått in fler rapporter än normalt och grenarna verkar ha tappats tidigare än vanligt, troligen på grund av det varma vädret.

LÄS ÄVEN: • Så påverkas naturen av den extrema torkan

Varför det sker är dock fortfarande oklart.
– Men däremot så finns det lite olika teorier, och den teori som jag mest lutar mig mot handlar om att när det är mycket varmt och torrt så pumpar rotsystemet upp mycket vatten samtidigt som det dunstar från bladen. På eftermiddagarna så ökar luftfuktigheten, speciellt efter lite regn, och då är risken att luftfuktigheten kring bladen blir så hög att det inte avdunstar något vatten längre. Teorin är att grenarna då blir tyngre och tyngre tills de knäcks, säger Johan Östberg till Ekot.

Träd i städer kan förloras
Torkan kan ha ännu värre följder. Björkar tål torkan dåligt. De börjar avveckla lövkronan för att på så sätt effektivisera vattenförbrukningen och överleva till nästa år, men utan löv drabbas trädens viktiga fotosyntes och då riskerar träden försvagas till nästa säsong. Henrik Sjöman, trädexpert vid Sveriges lantbruksuniversitet, säger till TT att det är i städerna som träden lider mest. Det kan leda till att viktiga träd förloras och därmed blir städerna varmare med en ännu större risk för de träd som klarat sig hittills.

LÄS ÄVEN: • Natur och parker viktigt vid stadsplanering om människor ska må bra

I Göteborg har värmen och torkan lett till att staden räknar med att förlora en del av träden och att de stödvattnat planteringar som är fem år gamla. Normalt sett slutar de vattna efter tre år.

– Det här blir en påminnelse om att vi verkligen måste tänka till när vi stadsplanerar. Vi måste ha arter som är rustade för den här typen av somrar som fortfarande står gröna och friska i den här värmen, säger Henrik Sjöman.

Källa: Ekot och Aftonbladet

Mer att läsa