Gå till innehållet

Extrema temperaturer dödar 5 miljoner människor per år

Soluppgång. Foto: Erik Hansson

Det är fortfarande extrem kyla som dödar flest människor, men den globala uppvärmningen skördar allt fler offer och delar av Europa är ett av områdena som drabbats värst.

Det visar en ny studie som publicerats i Lancet Planetary Health. Det internationella forskarteamet har kommit fram till att 5 miljoner människor dör årligen på grund av antingen kyla eller hetta. Det motsvarar 9,4 procent av världens alla dödsfall. Forskarna gick igenom temperaturer mellan 2000 och 2019 från 750 platser och kunde se att det i snitt blivit 0,26 grader varmare per årtionde. Det har även haft påverkan på dödsfallen. Allt fler dör av hög värme och ingenstans märks det tydligare än i östra Europa.

För att råda bot på situationen krävs dels att den globala uppvärmningen bromsas så fort som möjligt, men även bättre isolering i hus mot kyla och luftkonditionering som går på solpaneler mot hetta nämns av forskarna.

– Om vi inte agerar för att minska klimatförändringarna kommer det orsaka fler dödsfall, säger professor Yuming Guo från Monash University till The Guardian.

Källor: The Guardian och Lancet Planetary Health

Mer att läsa