Gå till innehållet

Extrem värme i Sibirien och södra Europa

Floden Lena i Ryssland. Arkivfoto: A. L. (loading)Own work, CC BY-SA 4.0, Link

Temperaturerna i Sibirien är hela 25-30 grader över de normala för tillfället. Det har orsakat massiv issmältning som i sin tur lett till stora översvämningar och tinande permafrost som kan få klimatkrisen att fördjupas ytterligare.

Flera städer längs floden Lena har översvämmats när värmen får isen att smälta snabbt. Mika Rantanen, forskare vid Meteorologiska institutet i Finland, skriver på Twitter att ytterligare varma vindarna väntas leda till ”extremt onormal värme” med temperaturer 25-30 grader över det normala just nu runt Polcirkeln.

I april har temperaturen i Sibirien legat mellan 8 och 10 över det normala medan Arktis överlag haft 2-5 grader grader varmare än normalt, säger Torben Königk, meteorolog och klimatforskare vid SMHI, till Aftonbladet. Temperaturerna i Sibirien är troligen de högsta som uppmätts i området den här tiden på året.

För andra året i rad har Ryssland också drabbats av kraftiga skogsbränder. De höga temperaturerna, torka och coronapandemin anses vara anledningarna. Läs mer: Enorma skogsbränder i Ryssland redan innan brandsäsongen

I takt med att den globala uppvärmningen fortsätter och klimatkrisen fördjupas så ökar sannolikheten också för den typen av extremväder som nu drabbar Sibirien.

Samtidigt som temperaturen skenar i Sibirien är också södra Europa drabbad av en värmebölja med temperaturer på över 40 grader i bland annat Cypern, Turkiet och Grekland.

Källor: Earther, Aftonbladet, Severe Weather och Financial Mirror

Mer att läsa