Gå till innehållet

Extrem torka på många håll i världen

Torka i Australien. Foto: CSIRO, CC BY 3.0, Länk

Just nu upplever många delar av världen extrem eller till och med rekordstor torka. I takt med att klimatkrisen förvärras kommer det allt oftare bli allt värre torrperioder.

Under de sista tre månaderna under 2021 fick Spanien bara 35 procent av den normala regnmängden för perioden, enligt Euronews. Även Portugal har drabbats hårt. Under 2022 har det i stort sett inte regnat alls och nu oroas lantbrukare i regionen för att deras skördar ska misslyckas helt. Om det inte kommer kraftigt regn de närmaste veckorna kommer skördarna av oliver, nötter och vindruvor minska med 60-80 procent i år.

Det är bara ett exempel av en lång rad rapporter om torka från olika håll i världen just nu. Följande artiklar är alla från den senaste veckan:

• Somalia och Afrikas horn: En av de värsta torrperioderna på årtionden.
• Spanien och Portugal: Kraftig torka sedan i november, förvärrades av torraste januari på 20 år.
• Sydöstra Asien: Mekong-området upplever sin värsta torka på 60 år.
• Marocko: Värsta torkan på 30 år.
• Västra USA: Värsta torrperioden på 1 200 år.
• Kalifornien: Värsta torkan någonsin.
• Argentina: Torkan slår hårt mot jordbruket.
• Mellanöstern: Torka “härjar”.

“Extrem torka” råder i stora delar av västra USA.

Att koppla specifika torrperioder till den globala uppvärmningen kan vara svårt, men allt mer forskning visar att mänskligheten ökar risken för allt värre och allt oftare förekommande torrperioder. Det stora forskarsamarbetet IPCC skrev 2021 att stora torrperioder som förr bara skedde vart tionde år har blivit 1,7 gånger vanligare sedan mänskligheten började förändra klimatet. Nya studier har också kunnat visa att mänskligheten ligger bakom drygt 40 procent av förstärkningen av vissa torrperioder.

Klimatologen Vanda Pires från Portugal berättar för Euronews att det blivit allt vanligare med torrperioder med begränsad nederbörd och höga temperaturer och att det är kopplat till klimatförändringarna. Nederbörden beräknas minska med 20-40 procent i slutet av århundradet i Portugal.

Mer att läsa