Gå till innehållet

Extinction Rebellion startar internationellt uppror för att stoppa ekologisk kris

En av rörelsens genomförda aktioner i Storbritannien. Foto: Extinction Rebellion

En internationell rörelse, som menar att det nu är nödvändigt med ett uppror av icke-våld för att hindra en miljömässig katastrof, växer sig allt större. På deras första större aktion samlades över 1000 personer. Under namnet Extinction Rebellion ordnar rörelsen aktioner och ställer krav på att våra ledare ska skydda oss mot den allt värre ekologiska krisen. Natursidan har intervjuat en av rörelsens svenska grundare.

I slutet av oktober samlades över 1000 personer i London under en av Extinction Rebellion första stora aktioner. Greta Thunberg, som på bara några månader nominerats till två miljöpris och fått stor internationell uppmärksamhet för sin skolstrejk och sitt starka, orubbliga engagemang för miljön, höll ett bejublat tal (se längre ned i artikeln). Därefter gick folkmassan ut i gatan och blockerade trafiken.

LÄS ÄVEN: • Guide till att engagera sig för att rädda miljön

Rörelsen, som även är på gång att startas i Sverige (länk till Facebook-grupp), menar att civil olydnad utan våld är en nödvändighet när inte våra ledare gör tillräckligt för att skydda oss från artutrotning och klimatförändringar.

– Vi befinner oss i en ekologisk kris som inkluderar massutrotning av arter. Vi är på väg mot samhällelig kollaps och dödandet av miljoner och möjligen miljarder människor, mänskligheten riskerar utrotning, framtiden är blek och våra barn är inte trygga, skriver Exctinction Rebellion i sitt manifest.

En av de engagerade i Exctinction Rebellion, som var med från början, är svensk. Nils Agger hade tillsammans med många andra redan varit engagerad i rörelsen Rising Up! som arrangerat mindre kampanjer och aktioner tillsammans under två års tid, men de kände att de ville göra mer och startade Exctinction Rebellion.

– Vi har insett att tiden har runnit ut för att fortsätta vänta. Världens mest mäktiga regeringar, inklusive Sveriges, är på väg att leda våra yngre generationer till en allt för tidig grav och de sista 30 årens kampanjer runt klimatfrågan har inte lyckats hejda krisen. Vi har inget annat val längre än att organisera ett uppror, berättar Nils Agger.

LÄS ÄVEN: • Klimatmanifestationer äger rum på många håll i landet den 30 november

Ett av Exctinction Rebellions budskap.

Besvikelse över ledare och organisationer
Han har bott i Storbritannien de senaste tre åren och började engagera sig i ett par olika miljögrupper. Just nu är det Extinction Rebellion som han lägger mest tid på. Anledningarna är flera.
– Jag är 25 år och jag kommer att leva för att se många av de värsta scenarierna som ett resultat av den ekologiska krisen och lika besviken över våra makthavare är jag över miljöorganisationer som har varit allt för bekväma.

Nils Agger har en bakgrund inom ekologiskt jordbruk, men han har gett upp den banan för tillfället. Han menar att vi kommer behöva förändra så mycket inom de närmaste åren att ett uppror “just nu är det viktigaste som kan ske för lantbrukare över hela världen”.

En manifestation hos Greenpeace för att Exctinction Rebellion inte tycker att det händer tillräckligt mycket hos miljörörelsen. Läs mer här. Foto: Jonny Pickup

Till aktionen i London hade de bara förväntat sig några hundra personer, men det kom som sagt mångdubbelt fler än så. Det berodde troligen delvis på att författaren och journalisten George Monbiot skrev en krönika om rörelsen i The Guardian och därmed bidrog till att höja deras profil, tror Nils Agger.

– Personligen så är jag både överlycklig över att saker händer och att ett projekt som jag och mina vänner har jobbat mycket på, nu äntligen tar fart. Å andra sidan är jag också ganska förskräckt och oroad när jag tänker på hur mycket som står på spel och hur mycket vi skulle kunna förlora om vi tar fel beslut under denna kritiska period.

Hur var reaktionerna från media och allmänhet efteråt?
– Den yttersta högern har börjat få syn på vad vi gör vilket ledde till ett par hatfyllda artiklar häromdagen och vi förväntar oss mycket mer på den fronten i takt med att vi blir större och större, men överväldigande så är det positiva reaktioner från media för tillfället. Många är exalterade över att något äntligen händer och att en grupp tar sikte på att göra vad som krävs och organiserar ett uppror.

En av rörelsens protester. Foto: Ruth Davey/ Look-again.org

Ni har fått stöd av akademiker, journalister, präster och politiker – hur har miljöorganisationer reagerat?
– Ganska avvaktande skulle jag säga, flera enskilda profiler har gett oss sitt stöd men än så länge så har ingen större miljöorganisation gett oss sitt stöd. Vi har varit i kontakt med Greenpeace för att få dem att jobba tillsammans med oss men än så länge har de inte gått oss till mötes, vilket var anledningen till att vi ockuperade deras huvudkontor i London för ett par veckor sedan.

LÄS ÄVEN: •Jordens Vänners Andrea Söderblom-Tay: Så engagerar du dig för miljön

En uppstart och aktioner är på gång även i Sverige och Nils Agger berättar att upproret expanderas globalt. Det finns grupper i USA, Kanada och Australien och det förs samtal på många andra håll i Europa.

Vad är ert budskap till de som tycker att det är fel att ni till exempel stoppar trafiken i en stad som London?
– Vi beklagar att vi förhindrar människor i deras vardag men saken är att den typen av aktioner får folk att prata om problemet som vi försöker belysa även om våra taktiker ogillas. Vi försöker inte få varenda människa att tycka om oss, vi försöker få folk att inse att vi befinner oss i en krissituation och nästan inget görs för att råda bot på det. Det är en väldigt kraftfull taktik för grupper som saknar formell makt i samhället eller finansiella resurser

Vad kommer ni göra framöver?
– Från den 12 november så kommer vi att genomföra en rad massaktioner i London med potentiellt sett flera hundra gripanden och möjligen fängslanden under en vecka eller två. Vi jobbar fortfarande på att spika planerna mer exakt på grund av det stora antal nya supportrar och följare som har dykt upp de sista två veckorna. Vi har insett att vi kan åstadkomma något stort om vi tar tillfället i akt.

Nils Agger är inte den enda svensk som engagerat sig i Exctinction Rebellion. Det har även Greta Thunberg gjort. Här är hennes tal på protestaktionen i London:

Det är också bestämt att det kommer ske en mobilisation av civil olydnad runt 15 april 2019. Då hoppas nätverket ha byggt upp en internationell organisation så att de på allvar kan göra upproret globalt.

Om någon som läser detta vill engagera sig – vad kan hen göra?
– Vi har en internationell hemsida: Xrebellion.org och det går även att mejla xr-international@protonmail.com och därifrån kan vi länka ihop människor från samma plats med hur de bäst kan engagera sig utifrån deras position.

Det finns även en Facebook-grupp och en Facebook-sida för de som vill engagera sig i Sverige.

Mer att läsa