Gå till innehållet

Extinction Rebellion blockerar norska oljefartyg

Extinction Rebellion blockerar oljefartyg i Norge. Foto: Silje van der Meeren, Extinction Rebellion Norway

Som en inledning på en vecka full av aktioner mot den norska oljeindustrin blockerar klimataktivister från Extinction Rebellion idag oljetankers från att nå Stureterminalen i Norge.

Blockaden sker dels med en liten rosa segelbåt och dels med aktivister med banderoller längs bilvägen mot Stureterminalen, som är en viktig sjöfartshamn för råolja.

– Aktivisterna mår bra och planerar att hålla blockaden så länge det går, skriver Extinction Rebellion.

Målet med aktionen är att uppmärksamma att Norge fortsätter dela ut nya prospekteringslicenser och nyligen gav klartecken till Breidablikk-fältet i Nordsjön som sammanlagt beräknas orsaka nästan dubbelt så stora utsläpp som Sveriges totala utsläpp under ett år, enligt uträkningar från Supermiljöbloggen.

Vägblockad av Extinction Rebellion. Foto: Extinction Rebellion Norway, Silje van der Meeren

Norges satsning på ytterligare olja sker trots att Internationella energimyndigheten har meddelat att det inte går att göra mer investeringar i fossila bränslen om världen ska nå ett netto-nollmål av koldioxidutsläpp år 2050. Och trots att den senaste IPCC-rapporten kommenterades av FN:s generalsekreterare António Guterres med orden att det nu råder “kod röd för mänskligheten”. 

– Olja från Stureterminalen skapar morgondagens klimatflyktingar, ökar risken för klimatförändringar och hotar livet på jorden. Norsk oljepolitik är ett svek mot kommande generationer. Klimatkrisen är akut och omedelbare åtgärder krävs för att stoppa klimatkrisen, säger aktivisten Ellen Casey, en av de fem svenska aktivisterna från Malmö och Lund.

Aktionen är en för-aktion inför en “historiskt stor civil olydnadsaktion i Oslo”, Nordic Rebellion, som kommer att pågå 22 – 29 augusti. Drygt 500 aktivister från Extinction Rebellion i Norge, Sverige, Danmark och Finland reser till Oslo för att protestera mot vad de kallar “det norska oljemissbruket”.

Extinction Rebellions krav är att den nya norska regeringen omedelbart slutar sluta leta efter olja och stoppar olje- och fossilgasproduktionen före 2025.

– Tills det sker kommer vi att använda fredlig civil olydnad för att stoppa denna galenskap. Sommarens extrema bränder och översvämningar gör det omöjligt att blunda för att klimatkrisen är här och skördar liv. Kunskapen finns. Nu är det upp till oss att agera, säger säger Ragnhild Larsson som är aktiv i Extinction Rebellion i Göteborg.

Källor: Extinction Rebellion och GP

Mer att läsa