Gå till innehållet

EU:s nya skogsstrategi: Mer urskog, mindre skogsbruk

EU
Ryfors gammelskog. Foto: Anki Hammar http://www.natursidan.se/fotografer/anki-hammar/

Ryfors gammelskog. Foto: Anki Hammar 

Europaparlamentet antog nyligen EU:s nya skogsstrategi. Enligt det rådgivande beslutet ska 15 procent av skogsmarkerna tas ur produktion och istället “återställas till förindustriellt skick”. I dagsläget finns bara en procent urskog kvar i Sverige enligt Naturskyddsföreningen och Kaliber i P1 menar att Sverige procentuellt sätt avverkat mer urskog än Brasilien.

Miljökommittén lade inför den sista omröstningen in ändringar som “misstänkliggör biobränslenas klimatnytta, säger att skogspolitik ska behandlas som miljöpolitik och inte näringspolitik, samt uttalar ett mål att 15 procent av skogsmarken ska återställas till förindustriellt skick vilket innebär mer skydd och icke brukande”, enligt Lennart Ackzell, internationell samordnare på LRF Skogsägarna.

Ändringarna röstades igenom med knapp marginal. De nya högre krav på skydd av skog och mindre brukande togs dock inte emot väl av moderaten Christofer Fjellner som tycker de hårdare miljökraven var “smolket i bägaren” för beslutet. Inte heller Fredrick Federley (C) var helt nöjd med strategin:

– EU går helt klart vilse i sin skogsstrategi, att vi skulle ta skog ut ur produktion skulle vara ett dråpslag mot den svenska basnäringen. För oss som alltid har hela landets perspektiv så vet vi vilken betydelse skogen har för Sverige. Det är rätt väg framåt, att utveckla skogen, inte lämna den orörd, säger Fredrick Federley i ett pressmeddelande.

EU:s nya skogsstrategi ska ersätta den gamla från 1998.

Enligt EU täcker skogar omkring 40 procent av EU:s yta och absorberar och lagrar cirka tio procent av unionens koldioxidutsläpp. Ungefär 60 procent av EU:s skogar är privat egendom och fler än tre miljoner personer arbetar i den europeiska skogsnäringen.

Källor: Land och Europaparlamentet

Mer att läsa