
En ny rapport från WWF slår fast att EU är världens näst största importör av produkter kopplade till avskogning i tropikerna. För att stoppa utvecklingen krävs kraftfull lagstiftning, menar organisationen.
– Avskogning och omvandling av ekosystem bidrar kraftigt till förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringar. Det hotar på sikt vår försörjning och hälsa. Just nu är faktiskt EUs agerande en del av problemet, men med rätt lagstiftning kan vi vara en del av lösningen, säger Peter Westman, t f generalsekreterare på WWF Sverige.
I sin nya rapport ”Stepping up: The continuing impact of EU consumption on nature” visar WWF att det framför allt är jordbrukets expansion som är det största hotet mot regnskogar och andra ekosystem. 5 miljoner hektar omvandlades varje år mellan 2005 och 2017 från skog till jordbruksmark. Det är en yta större än Danmark. Varje år.
Rapporten visar också att denna jordbruksmark används för att förse EU med produkter, särskilt soja och nötkött. 2017 stod EU för 16 procent av avskogningen kopplat till internationell handel, vilket motsvarar totalt 203 000 hektar och orsakar utsläpp av 116 miljoner ton koldioxid. Ungefär lika mycket skog avverkas för övrigt i Sverige årligen.
Även sojan går till djurindustrin
Sojaprodukter kan kanske tolkas som att det framför allt är veganska sojaprodukter, men bara ungefär 6 procent av världens sojaproduktion används direkt som mat åt människor. Ungefär 80 procent produceras som djurfoder i mjölk- och köttindustrin.

– Det är inte bara producentländernas ansvar att ta itu med problemet. Importörer måste också agera för att allmänheten ska kunna lita på att det vi konsumerar inte bidrar till avskogning, naturförstörelse eller kränkningar av mänskliga rättigheter. Här har Sverige ett stort ansvar och kan spela en nyckelroll genom att driva på för en stark EU-lag, säger Per Larsson, expert på internationella skogsfrågor på WWF Sverige.
WWF menar att det är bråttom att få en lagstiftning som tar itu med EUs konsumtion och effekterna på vår planets skogar och andra ekosystem.
LÄS ÄVEN:
• Ny studie om effektiva sätt för EU att minska skövling av regnskog
• Svensk levnadsstandard har nu förbrukat årets resurser
• 2 av 3 vill veta om livsmedel gynnar biologisk mångfald
• En miljon personer kräver EU-stopp för import från global avskogning
• Gris- och kycklingindustri bakom stor import av regnskogssoja
Källa: WWF och rapporten “Stepping up: The continuing impact of EU consumption on nature worldwide”

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Håller med om att importen av livsmedel generellt bör begränsas. Istället för att vi lägger ned åkermark och betesmark i Europa så borde vi utnyttja den. Men det strider mot den frihandelsvänliga doktrinen som dominerar (inte minst i Sverige!).
Däremot är det inte särskilt meningsfullt att stoppa den från ett visst land eller område. Problemet med soja i djuruppfödningen skall och kan lösas inom EU och inte med importförbud från ett visst land. Om EU-länderna importerar mindre soja från Latinamerika och köper den från USA istället kommer en ännu större del av latinamerikansk soja säljas till Kina. Det är främst kycklinguppfödningen som är strukturellt beroende av soja, och det är kycklingkonsumtionen som ökat de senaste årtiondena. Vad gäller nötkött så är EU-länderna nettoexportörer av nötkött, så det är rätt långsökt att koppla köttkonsumtion i Europa till nötköttsproduktion i Amazonas. https://datam.jrc.ec.europa.eu/datam/mashup/PROD_TRADE_USE/index.html
Ett annat problem med kött produktionen är att det krävs enorma mänger vatten för att föda upp köttdjur. Vatten som på många håll i världen är en bristvara, det behövs vatten till allt gräs och grödor som köttdjuren äter. Ett problem är tex att vissa mataffärer tar in köttprodukter från Brasilien. Politikerna i Brasilien har ännu inte förstått att Amazonas måste räddas för hela mänsklighetens skull (för övrigt sker samma sak här i Sverige, skogsbolagen särskilt i Norrland skövlar våra livsviktiga skogar).