Gå till innehållet

Europas första stensångare upptäckt på ö utanför Skåne

Stensångare. Foto: Anders Blomdahl http://andersblomdahl.se/

Stensångare (Sulphur-bellied warbler). Foto: Anders Blomdahl 

Varenda år i slutet av maj sedan 2011 åker Sebastian Klein ut till den danska ön Christiansø utanför Bornholm söder om Skåne. Målet är att hitta spännande fåglar och i år slog han till med en smått osannolik upptäckt – Europas första stensångare och dessutom en svarthuvad sparv. Stensångaren är kvar på tisdagsmorgonen.

– Jag är den bästa fågelskådaren i världen! utbrast Sebastian Klein i ett fågellarm från Christiansø när han förutom Europas första stensångare dessutom hittat både en busksångare och en svarthuvad sparv.

Stensångaren flyttar normalt sett bara mellan två områden i södra Asien och har flugit över 400 mil fel. Att det är stensångare som Sebastian Klein hittat råder det ingen tvekan om. Han har fått bra bilder av den och den har ett ganska typiskt utseende med sitt klargula ögonbrynsstreck och ännu mer karaktäristiska sång.

Under åren på Christiansø i slutet av maj har Sebastian Klein hittat många andra rariteter som ökentrumpetare, medelhavsstenskvätta, videsparv och sammetshätta, men ingenting har varit i närheten av lika tungt som den här stensångaren.

Danmarks Ornitologiska Förening kallar det “absolut ett av de häftigaste och mest oväntade fynden för Danmark och Europa!”.

Ön ligger bara fem mil från den svenska kusten och det är säkerligen en hel del fågelskådare i Sverige som packar väskan för att kunna slänga sig i bilen så fort som möjligt om stensångaren skulle tröttna på Christiansø och flyga norrut.

Källa: Danmarks Ornitologiska Förening och Bird Alarm

Mer att läsa