Gå till innehållet

EU står för 22 procent av världens handel med hajkött

Svartfenshaj. Foto: Albert Kok at Dutch Wikipedia(Original text: Albert Kok) – Transferred from nl.wikipedia to Commons., Public Domain, Link

En granskning från WWF har gått igenom de över 200 länder som importerade och exporterade kött från hajar och rockor under åren 2012-2019. De kom fram till att värdet överstiger 30 miljarder kronor och att EU står för en stor del av handeln.

22 procent av den totala importen och exporten av hajkött står EU för och flera av länderna i unionen är med på topplistan. Spanien exporterar mer kött från hajar och rockor än något annat land och Italien importerar mest i världen. Även Nederländerna är en stor aktör och i Storbritannien har DNA-tester visat att fisk i “nationalrätten” fish and chips kan vara utrotningshotade hajarter.

I dagsläget är 36 procent av världens 1 200 kända arter av hajar och rockor utrotningshotade. Utvecklingen går dessutom snabbt utför. På bara fem år har världen fått 172 procent fler akut hotade hajar och rockor. Det är inte bara ett hot mot hajar och rockor – förluster av stora marina djur slår hårt mot livet i haven i allmänhet.

– Hajar och rockor är hotade. EU har lagliga vapen för att försvara dem, men måste hålla dessa vapen skarpa genom att stärka dem och genomdriva dem bättre. Som världens största fisk- och skaldjursmarknad får EU inte vara delaktig genom att tillåta skaldjursprodukter som potentiellt driver arter till randen av utrotning, säger Antonia Leroy, chef för havsfrågor vid WWF:s Europakontor.

Källa: WWF

Mer att läsa