En rapport från Europeiska revisionsrätten konstaterar att även om skogstäcket ökat de senaste 30 åren i Europas skogar så har den biologiska mångfalden försämrats.
Europeiska revisionsrätten skriver i sin rapport att EU-kommissionen och medlemsländerna behöver hantera skogsresurserna så att skogens biologiska mångfald gynnas och att den bidrar till att hejda klimatförändringarna.
– Skogarna kan fungera som viktiga kolsänkor och bidra till att minska klimatförändringarnas effekter, såsom skogsbränder, stormar, torka och minskad biologisk mångfald, men bara om de är i gott skick. Det är Europeiska kommissionens och medlemsstaternas ansvar att intensifiera åtgärderna och se till att skogarna blir motståndskraftiga, sade EU-revisorn Samo Jereb när Europeiska revisionsrätten presenterade sin granskning.
Han påpekar också att EU och dess medlemsländer har förbundit sig till FN-konventionen om biologisk mångfald och till FN:s hållbarhetsmål Agenda 2030. Det förutsätter att skogarna hanteras annorlunda än i dag och EU-kommissionen får kritik för att den inte har vidtagit tuffare åtgärder för skogsskydd.
EU-kommissionen och medlemsländerna måste också göra större åtgärder mot illegal avverkning i Europa. I dagsläget är det i stort sett riskfritt eftersom bara 0,4 procent av aktörerna granskas.
I en rapport från 2020 konstaterade EU-kommissionen att ”tillståndet för EU:s skogar i allmänhet är dåligt”.
LÄS ÄVEN:
• 8 av 10 svenskar: värdefull skog ska skyddas
• Avverkningar försämrar skogars kolsänkor ”överraskande mycket”
• EU:s nya skogsstrategi ställer höga krav på skydd av gamla skogar
• Ny rapport varnar för att bränna träd som bioenergi
• Stor studie om skogar – redan dålig ekologisk status kommer bli sämre
• EU:s nya skogsstrategi: Förbjud kalhyggen
Källor: HBL, Europeiska revisionsrätten och ”EU:s ekonomiska stöd till den biologiska mångfalden och kampen mot klimatförändringar i EU:s skogar”

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Instämmer med EU kommissionen bland annat Sverige med sina kalkyler som avverkar skog på löpande band s.k. kalhyggen vilket är en styggelse när man är i vår Natur….