Gå till innehållet

EU-parlamentet uppmanar Norge att sluta med valjakten

Vikval, en art som Norge kan döda nästan 1000 individer av i år. Foto: Erik Hansson

EU-parlamentet uppmanar Norge att sluta med all valjakt och föreslår ett stopp för valkött i alla hamnar inom EU.

Sammanlagt beräknas Norge ha dödat över 13 000 valar sedan den internationella överenskommelsen om stopp för valjakt infördes 1986. De senaste åren har de dessutom ökat kvoten.

Norges närings- och fiskeridepartement har beslutat att norska valjägare får döda 999 vikvalar under 2017. Det är den högsta kvoten sedan den kommersiella valfångsten inleddes 1993 och gör Norge till det land i världen som jagar flest valar. Faktum är att Norge redan i fjol jagade fler valar än Island och Japan tillsammans. Detta trots att valköttet är svårt att sälja och trots hård kritik från internationella organisationen Whales.

LÄS ÄVEN: • Norge ska jaga fler valar än någonsin 2017

De senaste åren har branschorganisationen Norsk Hval fått pengar av statliga Innovasjon Norge för att öka intresset för norskt valkött eftersom det varit svårt att sälja. 2014 såldes stora mängder till Japan, men 2015 upptäckte Japan att valköttet innehöll dubbelt så höga värden som tillåtet av giftiga ämnen och stoppade importen.

LÄS ÄVEN: • Internationellt skyddsområde för valar röstades ned av bland annat Island och Norge

Nu har EU-parlamentet röstat igenom att EU-kommissionen ska förse unionen med data om hur mycket valkött som passerar hamnar inom EU och även se över om ett förbud att ta emot valkött från Norge är möjligt.

Källor: EU-parlamentet via Djurens Rätt

Mer att läsa