Gå till innehållet

EU-parlamentet öppnar upp för ökat överfiske

Fiskefartyg. Foto: CC BY-SA 3.0, Link

I somras röstade EUs fiskeministrar för att använda skattebetalarnas pengar till att ge bidrag åt en ny fiskeflotta. Det riskerar enligt 40 miljöorganisationer att öka fiskeindustrins aktiviteter i redan svårt överfiskade vatten och att påverka både marina miljöer och fisket på lång sikt. Nu har även EU-parlamentet röstat för förslaget och kritiken fortsätter.

2004 förbjöds den här typen av bidrag eftersom det ansågs uppmuntra till överfiske, men nu är det på god väg att införas igen, trots protester från 40 miljöorganisationer. I veckan röstade European Parliament’s Committee on Fisheries för förslaget, vilket även EUs fiskeministrar gjort tidigare i somras.

Bidragen från Europeiska havs- och fiskefonden (EMFF) ska enligt förslaget kunna användas för att bygga större fiskefartyg, effektivare metoder och enligt ett pressmeddelande från BirdLife International kan det även gå till att förstöra marint liv, slavliknande arbetskraft och fiske som ger upphov till stor bifångst av exempelvis fåglar, delfiner eller havssköldpaddor.

– Våra hav förblir otroligt känsliga. En enorm investering för att öka fiskekapaciteten, som parlamentet röstade för, kommer försämra tillståndet i våra hav bortom punkten för återhämtning, menar BirdLife International.

Miljöorganisationerna är också kritiska till att, precis som i jordbruket, går subventionerna framför allt till de stora aktörerna och inte till småskalig verksamhet. För EHFF får småskaligt fiske bara 19,6 procent av subventionerna så här långt, trots att de står för 85,5 procent av EUs fiskeflotta.

Europeiska kommissionen, rådet och parlamentet kommer nu att inleda förhandlingar om utformningen av EHFF. Det går fortfarande att stoppa och förändra subventionernas utformning.

– Européerna vet redan att våra hav försämras och varje dag engagerar de sig allt mer för att rädda marint liv. För dessa medborgare är det ett slag i ansiktet att valda politiker använder skattepengar för att fortsätta döda våra hav. Denna omröstning visar att ledamöterna i EU-parlamentet är mer intresserade av att slåss för fiskeindustrin än att lyssna på folket som valt dem, säger Bruna Campos, BirdLife Europes chef för EU:s marin- och fiskeripolitisk.

Om du vill kontakta de svenska EU-parlamentarikerna så kan det göras via den här webbplatsen (länk).

Läs även:
Hård kritik mot nya EU-bidrag som underlättar överfiske
• WWF: EUs fiskeriutskott röstade för bidrag till överfiske
• WWFs Fiskguide: Inte en enda fiskart kan ätas säkert
• Rekordlåga nivåer för flera fiskarter på västkusten

Källa: BirdLife International

Mer att läsa