Gå till innehållet

EU föreslår att producenter ska slippa krav på bättre miljö- och djurhållning

Höga krav på miljövänlig mat kan bli svårare i framtiden om LRF får igenom sitt förslag i EU. Foto: Erik Hansson

Lantbrukarnas Riksförbund och EU-kommissionen vill få igenom ett nytt förslag i EU som skulle hindra företag att ställa högre krav än lagen kräver på producenter när det gäller miljöskydd och djurrätt. En lång rad miljöorganisationer, men också företag som Ikea protesterar nu mot förslaget.

I förslaget finns med ett förbud mot att köparen ska kunna ställa högre krav på “miljöskydd och djurrättsstandard som är hårdare än de relevanta lagarna”. Med andra ord kan EU hindra företag som vill ställa högre krav än miniminivån på producenters miljöhänsyn och hur de behandlar djur. Det skulle också, enligt BirdLife International och en lång rad miljöorganisationer, bli svårare för konsumenter att köpa djurprodukter där större hänsyn tagits till hur djuren behandlats. Två områden som det till exempel skulle kunna slå emot är frigående höns och ekologisk mat.

LÄS ÄVEN: • Pollinatörer gynnas av ekologiska odlingar

– Vi uppmanar EU-parlamentarikerna att agera för att bibehålla att djurrätts- och miljöskyddsstandard som går längre än den lagbundna mininivån och som uppnåtts frivilligt i EU genom återförsäljare och leverantörers reaktioner på konsumenters krav, skriver miljöorganisationerna i ett pressmeddelande.

Om förslaget skulle gå igenom kommer det “underminera etablerade och accepterade affärsstandarder inom djurrätt och miljöskydd inom EU, som medvetet satts över det lagliga minimikravet”, enligt pressmeddelandet.

LÄS ÄVEN: • Ny stor studie: Ekologisk odling allt viktigare i en varmare värld

Men även Svensk handel och Ikea motsätter sig EU-förslaget och uttalar sig tillsammans med Djurens Rätt i Dagens Nyheter mot vad de menar är ett hinder mot progressiv miljöpolitik och medveten konsumtion.

Målet med förslaget är enligt EU-kommissionen att stärka böndernas ställning i livsmedelskedjan och Lantbrukarnas Riksförbund hävdar att det handlar om att förbjuda “otillbörliga affärsmetoder som används av köparna” och att ge köparna mindre makt och producenterna mer makt.

Källor: Dagens Nyheter och BirdLife

Mer att läsa