Gå till innehållet

Klart: EU förbjuder en lång rad engångsartiklar av plast

Det har varit på gång länge och flera stora företag motarbetade förslaget, men idag röstade EU-parlamentet, med klar majoritet, ja till ett totalt förbud mot en lång rad engångsartiklar av plast. Förhoppningen är att förbudet ska vara verksamt år 2021.

Målet med förbudet är att minska nedskräpningen av våra hav som riskerar att innehålla mer plast än fiskar redan år 2050 om inte nedskräpningen minskar kraftigt.

– Denna lagstiftning kommer att minska kostnaderna för miljöförstöring med 22 miljarder euro – vilket är den uppskattade notan för plastföroreningar i Europa fram till 2030, sa föredragande Frédérique Ries efter omröstningen, enligt ett pressmeddelande från Europaparlamentet.

LÄS ÄVEN: • Mikroplaster allt större problem för valar, hajar och rockor

Förbudet gäller bland annat för plastbestick och tallrikar, tops, sugrör och ballongpinnar. Det innebär också krav på minskad plastmängd för engångsartiklar för mat och dryck. Dessa produkter måste minska med 25 procent till år 2025. Plasten i cigarettfimpar måste reduceras med 50 procent till år 2025 och med 80 procent till år 2030. Dessutom ska 90 procent av alla plastflaskor återvinnas till år 2025.

LÄS ÄVEN: • Plastområde fem gånger större än Sverige upptäckt i Stilla Havet

Varje år slängs i dagsläget 150 000 ton plast i vattnet runt Europas kuster enligt forskning gjord av EU.

Källor: SVT och BBC

Mer att läsa