Gå till innehållet

EU-domstolen: Avverkningen i Bialowieza är olaglig

Bialowieza-skogen. Foto: By Ralf Lotys (Sicherlich) – Own work, CC BY 3.0, Link

EU-domstolen har lämnat ett preliminärt besked: Polens avverkning i urskogen Bialowieza strider mot landets skyldigheter. Polens nya miljöminister har sagt att landet ska följa beslutet.

Det var i januari 2017 som förra miljöministern Jan Szyszko instiftade “Szyszkos lag” – en ändring i miljölagen som tillåter skogsbruk med ”frihet under ansvar”. Lagen har lett till en ”massaker” av träd över hela Polen, enligt polska naturorganisationer. Ett av områdena som drabbades var urskogen Bialowieza, som Unesco utnämnt till världsarv. Här tredubblades avverkningen redan 2016 då det skylldes på angrepp av granbarkborre. Ett argument som biologer avfärdat.

LÄS ÄVEN: • Världsarvet Bialowieza-skogen vaktas fortfarande av naturvänner

Nu verkar det som att EU-domstolen kommer att klassa Polens avverkningar i världsarvet som olaglig.
– Jag kan redan säga att Polen kommer att följa det slutgiltiga beslutet från domstolen angående Bialowieza-skogen, säger landets miljöminister Henryk Kowalczyk.

Det slutgiltiga beskedet kommer om några veckor. 

LÄS ÄVEN: • Polen vill få bort Białowieżas status som världsarv

Bialoweiza-området täcker 141 885 hektar och bara 17 procent av det är skyddat mot avverkning i dagsläget . För 10 000 år sedan var Bialowieza bara en liten del av en urskog som täckte stora delar av Europa. Idag är det i stort sett bara det här området som återstår och det brukar benämnas som Centraleuropas sista urskog.

I området lever 59 olika däggdjur, så som visenter, lodjur, vargar och uttrar. Dessutom lever mer än 250 fågelarter och mängder av svampar och skalbaggar trivs i de gamla träden och i den rikliga förekomsten av död ved.

Källor: Wired och Pressmeddelande från EU-domstolen

Mer att läsa