Gå till innehållet

EU-domslut ger hopp för nationalpark som hotas av jordgubbar

Donana nationalpark i Spanien. Foto: Gabriela Coronado Hernández, CC BY-SA 4.0.

WWF och flera andra organisationer som arbetar för att skydda Doñana nationalpark i Spanien har vänt sig till EU-domstolen för att få stopp för hoten mot världsnaturarvet. Nyligen gav domstolen naturorganisationerna rätt.

Konflikten rör världsnaturarvet Doñana nationalpark i Spanien. Det är en viktig rastplats för ungefär en halv miljon flyttfåglar, hem till panterlo, spansk kejsarörn, mangusten faraokatt och många andra skyddsvärda arter. Ett av hoten mot naturen i området rör de många jordgubbsodlingar som sker i närheten av och i nationalparken. Odlingarna är storskaliga och orsakar stor skada i naturen enligt WWF Spanien. På bara 20 år har WWF upptäckt över 3 000 hektar illegala odlingar i parken och hela 1 000 illegala brunnar som hotar nationalparkens våtmarker.

WWF har vänt sig till Spaniens regering för att få stopp på de illegala odlingarna, men ingenting har hänt.

– Spaniens oförmåga att skydda en så dyrbar plats som Doñana, som tillhör alla européer och är ett naturvärldsarv för hela mänskligheten, skadar kraftigt vårt lands rykte som miljömässig ledare, säger Juan Carlos del Olmo, generalsekreterare för WWF Spanien.

Därefter återstod att ta fallet till EU-domstolen som nyligen kom fram till att Spanien bryter mot EU:s lagstiftning när de tillåter “överdriven utvinning av grundvatten”.

WWF försöker nu sätta press på Spaniens regering och det lokala styret i Andalusien för att förhindra ytterligare skador i Doñana.

– Allvaret i dessa skadliga aktiviteter blir tydligt genom att de bryter mot två delar av EU-lagstiftningen samtidigt: vattendirektivet och habitatdirektivet. Vi behöver en drastisk politisk förändring för att skydda vår natur och det kommer i slutändan att bero på om vi når de åtaganden om naturskydd och restaurering som anges i EU:s strategi för biologisk mångfald, säger Andreas Baumüller, chef för naturresurser vid WWF:s europeiska kontor.

Källa: WWF EU och WWF Panda

Mer att läsa