Gå till innehållet

Ett enormt cikada-år väntar

Det närmar sig den största insektsansamlingen på århundraden i USA när två olika arter, som spenderat 13 respektive 17 år under jorden, kommer att kläckas under samma år.

Experter talar om ett fenomen som inte skådats på århundraden när två av de periodiska cikadornas långa livscykler sammanfaller under 2024, för första gången sedan 1803. Den ena arten kryper upp ur underjorden vart 13:e år. Den andra vart 17:e år. Det kan bli många miljarder cikador när en av arterna kläcks. I år förväntas framför allt centrala och sydöstra delarna av USA täckas av biljontals cikador. I genomsnitt ungefär 1 miljon individer per hektar över miljontals hektar i 16 delstater.

Saad Bhamla, biofysiker vid Georgia Tech liknar det vid en solförmörkelse, men “konstigare och större”.

– Biljoner av dessa fantastiska levande organismer kommer upp ur jorden, klättrar upp i träd och det är en unik upplevelse – en syn att se. Det är som om en främmande art lever under våra fötter och sedan kommer upp för att säga hej.

Knäcker grenar med sin tyngd

Deras massförekomst kommer dock inte orsaka i närheten av samma skador på växter som gräshoppssvärmar i Afrika. Cikadorna äter inte föda i sin vuxna form. Detta stadiet ska enbart hitta en partner och föröka sig. De kan dock skada unga träd och vissa fruktgrödor på grund av att deras sammanlagda tyngd knäcker grenar.

Efter att ha lagt ägg i träden och äggen kläckts faller cikadornas nymfer (ungar) till marken där den gräver ned sig och lever på trädens rötter i 13 eller 17 års tid innan det är dags för nästa parningsår.

De enorma mängderna cikador kommer göra det mycket lättare för fåglar i omgivningen att hitta mat åt sina ungar. De får ett överflöd av en lättfångad, fet diet och många arter kan få ett bra häckningsår.

Historiskt sett har det funnits minst 17 olika populationer av cikadorna, men två har utrotats och nu återstår bara 15. Även om årets två populationer skapar en historisk stor förekomst, kommer 2076 bli ännu större. Då sammanfaller de två största populationerna av periodiska cikador.

Källa: Phys.org och Cicadasafari

Mer att läsa