Gå till innehållet

Ett av de bästa kungsörnsåren på 2000-talet

Kungsörn. Foto: Zsombor Károlyi

Kungsörn. Foto: Zsombor Károlyi

Som vi delvis rapporterat om tidigare har det varit ett riktigt bra år för Nordens kungsörnar, enligt det senaste kungsörnssymposiumet. Framför allt i de norra delarna. Med 193 lyckade häckningar och 225 ungar är resultatet det tredje bästa på 2000-talet för kungsörnen i Sverige. I Finland etableras dessutom 3-5 nya par varje år och även Danmark har haft ett bra år.

Något sämre går det för kungsörnarna söder om Värmland där det bara producerades 22 ungar, vilket är under den gräns på 0,5 ungar per revir som anses indikera en livskraftig population. Det har till exempel inte gått lika bra på Gotland som under fjolårets rekordsäsong.

Under kungsörnssymposiumet berättades också om det stora ideella arbete som legat till grund för kungsörnens återhämtning sedan de svåra åren på 1970-talet. Under dessa 40 år har det lagts ut totalt 1736 ton kött vid uppemot 30 åtlar runt om i landet. Vid utfodringen har det observerats 1842 kungsörnar och 797 havsörnar under sina första vintrar. Det är tack vare alla dessa eldsjälars arbete som det idag finns en relativt stabil stam av kungsörnar i landet.

Läs mer:
Fler nyheter om kungsörnar.
Fler artiklar om eldsjälar.

Källa: BirdLife Sverige

Mer att läsa