Gå till innehållet

Enormt gruvutsläpp hotar nationalpark

Animas-floden norr om Durango i Colorado. Foto: Ahodges7. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Animas_River_just_north_of_downtown_Durango,_CO.jpg#/media/File:Animas_River_just_north_of_downtown_Durango,_CO.jpg

Animas-floden norr om Durango i Colorado. Foto: Ahodges7. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

När USA:s miljöministeriet EPA utredde utsläpp från en stängd guldgruva, råkade de orsaka ett enormt utsläpp av tio miljoner liter förorenat vatten. Det orangefärgade vattnet är nu på väg längs floder söderut i landet och hotar snart nationalparken Grand Canyon.

Det är en stor miljökatastrof som för tillfället hotar flera vattendrag och nationalparken Grand Canyon i USA. När miljöministeriet EPA undersökte gruvor som i årtionden läckt farliga ämnen missbedömde de hur allvarligt läget var i området och råkade släppa ut fyra miljoner liter vatten innehållandes tungmetaller. Varje minut släpps nästan 2000 liter förorenat vatten ut från gruvan.

Nu tas prover för att se hur farligt vattnet i floder och sjöar i området är och enligt de första resultaten är ph-värdet lika surt som kaffe eller läsk (3-4 i ph-värde, dricksvatten bör inte ha ett ph-värde under 7). För tillfället har det förorenade vattnet hunnit över 100 kilometer i flodsystemet och bland annat nått Coloradofloden som går genom nationalparken Grand Canyon. Stora delar av den drabbade floden har stängts av och det drabbar inte bara områdets turism med fiske och forsränning – det har också förstört deras dricksvatten.

Flera organisationer och drabbade invånare kräver nu kompensation.

Så här ser det ut när det förorenade gruv-vattnet når en annan flod:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=faTNIWP3qaE”]

Källor: Denver Post, EPA och Denver Post

Mer att läsa