Gå till innehållet

“Enorma luftföroreningar” från kryssningsfartyg i norska fjordar

Färja på hurtigrutten. Foto: MikepopstarEget arbete, Public Domain, Länk

Norge kanske många förknippar med frisk luft. Faktum är dock att luften i några av de norska fjordarna är lika dålig som i London eller Barcelona på grund av kryssningsfartygen och vissa dagar ligger röken tät i fjordarna. Nu riskerar fjordarna bli av med sin status som världsarv. 

Problemet är inte nytt. Redan 2006 gjordes en undersökning som visade att luften i fjordarna var lika dålig som i London och Barcelona. Sedan dess har ännu fler kryssningsfartyg börjat trafikera de natursköna lederna och i framtiden ser de ut att öka ytterligare.

Nu försöker Norges politiker komma överens om att ställa högre krav på färjor, kryssningsfartyg och andra turistfartyg som trafikerar fjordarna. Målet är att de ska gå över till att drivas på el eller vätgas.

– Det finns två anledningar till att det här är viktigt. Den ena är utsläppen av växthusgaser och det andra är de enorma luftförordeningar som vi haft i norska fjordar de senaste åren, säger Lars Haltbrekken (Sosialistisk Venstreparti).

Växthusgasutsläppen från färjetrafiken har förvisso minskat med ungefär 6 procent om året de senaste tre åren, men samtidigt har den allt större trafiken från kryssningsfartyg ökat sina utsläpp med 13 procent om åren. Både Sosialistisk Venstreparti och Arbeiderpartiet försökte få igenom hårdare miljökrav i en nyligen avslutad upphandling om elva nya fartyg, men förslaget röstades ner av det norska högerblocket.

Arne Sandnes, ordförande för Senterpartiet i Norddals kommun, är orolig över att fjordarna kommer mista sin status som världsarv om inte något snabbt görs mot föroreningarna.

Källa: Aftonposten

Mer att läsa