Gå till innehållet

Så upptäcktes späckhuggarna utanför Bohuslän

Idag sågs det en flock på 4-5 späckhuggare utanför Bohusläns kust. Vi har pratat med upptäckaren.

På förmiddagen måndagen den 19 maj stod fågelskådaren Lasse Svensson som vanligt och spanade ut mot havet från Härmanö i Bohuslän. Under de 10-15 år han hyrt en stuga på ön har det blivit tusentals timmars skådande i området, men den här dagen var det inte mycket fåglar i rörelse.

Späckhuggare utanför Vancouvers kust. Foto: Erik Hansson

Späckhuggare utanför Vancouvers kust. Foto: Erik Hansson

Han såg några tumlare gå nära land, men det sker i stort sett dagligen, så det var inget anmärkningsvärt. Vid tiotiden var det dock något som avvek i handkikarens synfält. En stor fena långt ut till havs. Efter att ha fått in fenan i tubkikaren var han helt säker – det var en liten flock med späckhuggare. En av dem var större än de andra och två av dem tycktes “riktigt små”.

Späckhuggarna var ungefär tre kilometer ut, men avståndet var inget problem för en van fågelskådare som Lasse Svensson.
– Det går ju att se havssulor på sju kilometers håll så det var ingen tvekan när jag såg den stora fenan.

Under ungefär en timmes tid kunde han sedan se den lilla flocken med späckhuggare långt ute till havs. De uppträdde energiskt och de mindre individerna hoppade ibland upp över ytan. Vid elvatiden rörde sig flocken åt nordväst – ut mot Skagerrack.

Dessa späckhuggare är inte den första rariteten Lasse Svensson upptäckt i området. För “tio, tolv år sedan” upptäckte han även en valross från sin stuga på Härmanö.

Det har tidigare setts späckhuggare i området i juli 2013 och i januari 2012.

Mer att läsa