Gå till innehållet

Empatiska råttor anses inte vara djur

Brunråtta. Foto: Erik Hansson

Brunråtta. Foto: Erik Hansson

Det har varit känt i fem års tid att råttor kan uppvisa viss form av empati (förmågan att uppleva och förstå andras känslor). Under de senaste åren har forskare hittat allt fler exempel på detta beteende.

2011 visade forskare från universitetet i Chicago att otränade råttor försökte frige andra råttor som var fängslade, även om de kunde välja att istället äta choklad. “Vi var chockade”, sa forskaren Peggy Mason om deras resultat.

I januari 2014 publicerade några av forskarna från 2011 en ny studie som kommit fram till att råttornas sociala beteende påverkas av social erfarenhet. Råttor hjälper gärna artfränder från samma flock, men behöver “umgås” med främmande råttor från en annan flock innan samma empatiska beteende visas mot dem.

– Vi studerar djur för att se vad som gör oss människor unika, men när vi upptäcker empati hos djur tvingar det fram obekväma frågor om hur människor behandlar djur, säger Garet Lahvis, en beteendeforskare på Oregon Health & Science University i Portland till Nature.

Trots forskningen som visar att råttor känner empati används miljontals råttor i plågsamma djurförsök i USA. Anledningen är att enligt lagen Animal Welfare Act anses inte ens råttor, fåglar och möss som fötts upp för forskning vara “djur”. På så sätt behöver ingen större hänsyn tas till “icke-djurens” lidande.

Källa: Live Science

Mer att läsa