Gå till innehållet

Elkabel testas för att minska hajattacker

Vithaj. Foto: Ken Bondy via Flickr https://www.flickr.com/photos/kenbondy/2145763683/in/photolist-4gBAMz-orGV6y-orGMzR-orGMyu-otEC53-oHVLa6-9jfrTo-poQPCn-pF6vLg-yAZQc-yAZV3-bDLWH7-bHubUR-gK3qb7-4ERf6h-orGNVX-abttyc-bBgvw-orHm8z-oJaEnh-oGaMs5-orHhfV-ayxhmJ-oHVQbc-orGK5v-bBebD-oGaLLW-orHdVP-oJawSh-orHfJt-oHVAJT-orGJL5-oJaHEj-oHVCPz-orH1pY-orGUyS-oJaDoJ-oGayXL-orGKDM-bSFFvn-6yoQu-bSFEP6-orGFNv-oGazeC-orHaNh-gK47rB-tZx9N-aa4o8g-2Byfaj-4JYjEj

Vithaj. Foto: Ken Bondy via Flickr

Även om hajattacker på människor händer väldigt sällan och hajar långt ifrån tillhör de farligaste djuren på planeten så händer det årligen att folk dör av hajbett. Nu testar Sydafrika om en elkabel kan hålla hajarna borta från badstränder.

72 hajattacker på människor registrerades under 2013 och 10 av dem hade dödlig utgång. Det kan jämföras med att 25 000 människor dödades av hundar, men det är fortfarande ett reellt problem. Risken att attackeras är också större för surfare (som råkade ut för över hälften av alla attacker 2010) och på specifika platser som Australien, Hawaii och Sydafrika.

För att försöka minska dessa hajattacker inleds snart ett test i Sydafrika med en elkabel på havsbotten med vertikala utlöpare som sänder ut svaga elektriska stötar. Elkabeln kommer att testas under ett halvår och övervakas med kameror.

Hajar är nämligen känsliga för elektriska impulser (de använder denna känslighet i sin jakt efter byten) och teorin är att hajarna ska tycka de svaga impulserna från elkabeln är så obehagliga att de ska undvika platsen där många människor badar och surfar. För människor känns elstötarna bara som att det pirrar lite i kroppen.

Det är egentligen ingen ny teori. Surfare har länge använt sig av ett system kallat “shark shield” (hajsköld) som skickar ut svaga stötar med en räckvidd på någon meter. Studier har tidigare visat att de minskar risken för bli attackerad.

Om metoden fungerar kan den bli ett bättre skyddsalternativ än att använda stora nät, som hajar och andra fiskar ibland fastnar i, eller Australiens hårt kritiserade och ineffektiva hajjakt.

Källa: Smithsonian

Mer att läsa