Gå till innehållet

Elfenbenshandeln har minskat kraftigt i Kina

Elfenben från afrikansk elefant. Foto: Save-Elephants, CC BY-SA 4.0.

Priserna på rått legal elfenben har minskat med nästan två tredjedelar och många butiker har stängts sedan Kina utannonserade ett förbud redan under 2017. Eftersom landet är världens största importör av elfenben väcker förändringen hopp för världens elefanter, även om experter fortfarande anser att tjuvjaktshotet är stort.

LÄS ÄVEN: • Kina förbjuder handel med elfenben 2017

Genom att besöka åtta städer och jämföra priser på elfenben kunde organisationen Save the Elephants konstatera att den legala marknaden för elfenben håller på att dö ut. Sedan 2014 har priset på elfeben minskat med nästan två tredjedelar – från över 20 000 kronor per kilogram till ungefär 7000 kronor per kilogram. Dessutom hade många butiker slagit igen och andra försökte sälja slut på sina lager.

Även om Kinas förbud spelar stor roll för minskningen så beror det troligen ännu mer på att den kinesiska ekonomin börjat gå sämre. Det innebär hittills framför allt att lyxvaror så som elfenben säljs i mindre antal.

LÄS ÄVEN: • Dokumentär avslöjar: Elfenbenshandeln finansierar terrorism

Betydelsen av de lägre priserna ska enligt professor Alejandro Nadal, ekonom vid Centre for Economic Studies, El Colegio de México, inte överskattas. Det är vilken vinst som kan göras på elfenben som är avgörande – inte priserna. Dessutom finns det enligt Save the Elephants rapport tecken på att den illegala handeln verkar fortsätta i ungefär samma skala.

Framför allt finns det hittills inga tecken på att tjuvjakten i Afrika minskar. Möjligen kan den minskande legala elfenbenshandeln i Kina vara en möjlig ljusning i mörkret för världens elefanter, men hotet är fortfarande stort.

Källor: Save the Elephant och The Guardian

Mer att läsa