Gå till innehållet

Elektrikerna som hjälpt fiskgjusar häcka i 20 år

Fiskgjuse. Foto: Erik Hansson

Fiskgjuse. Foto: Erik Hansson

1992 skulle det byggas en ny 40-kilovoltsledning utanför Råneå norr om Luleå. När elektrikerna påbörjat bygget upptäckte de att fiskgjusar byggt sitt bo på en högspänningsstolpe. De insåg att det var en farlig placering för ett bo och bestämde sig för att resa en annan stolpe på säkert avstånd från elledningen.

Första året föll stolpen omkull och ungarna dog.

Elmontörerna gav dock inte upp utan byggde upp en ny stolpe som de fäste bättre och dessutom försåg med början till ett bo i form av grenar.

Redan året efter lyckades den första häckningen på deras nya stolpe och sedan dess har fiskgjusar häckat årligen på stolpen i 20 års tid.

– Vi pratar om det då och då och brukar åka dit och titta ibland. Tänk att de kommer tillbaka vareviga sommar. Det är helt fantastiskt, säger Håkan Sjöberg, en av elmontörerna.

Insatsen hyllas av Berth-Ove Lindström, vice ordförande i Norrbottens ornitologiska förening, som menar att fiskgjusar är väldigt trogna sina boplatser men att 20 år är så pass lång tid att det kan vara någon av det första parets ungar som nu häckar på stolpen.

Läs mer:
• Positiva nyheter om naturen.

Källa: NSD

Mer att läsa