Gå till innehållet

Elefanter som trängts in mellan bebyggda områden trakasseras

Elefanterna i Athgarth har flera ungar. Foto: Aditya Chandra Panda Mongabay

25 vilda elefanter har fastnat i ett tättbebyggt område i Athgarth, i delstaten Orissa, Indien. Där utsätts de för trakasserier. Elefanterna söker skydd i några små skogsdungar under dagen och kommer ut på natten för att söka föda. Då äter de bybornas odlingar, vilket ger upphov till konflikter. Situationen är en tickande bomb och när den exploderar riskerar både djur och människor att dö, skriver Sanctuary Asia.

En video gjord av Sanctuary Nature Foundation visar hur hundratals män med påkar och stenar jagar bort elefanterna varje gång djuren kommer ut ur skogsdungarna för att leta efter mat. Konflikten är konstant mellan människor och elefanter och naturvårdare säger att det har blivit en slags underhållning i bygden att mobba elefanterna.

Från början levde elefanterna i Chandaka-Dampara Wildlife Sanctuary, ett skyddat område i utkanten av Orissas huvudstad Bhubaneshwar. Tills 2001 fanns det cirka 90 elefanter i nationalparken, 2014-2015 var endast åtta kvar. Staden har expanderat och livsmiljön försvunnit för de vilda djuren vilket har tvingat ut dem på jakt efter mat och vatten. Hjorden i Athgarh kom dit som “flyktingar” för fem år sedan.

Cara Tejpal, viltvårdare på Sanctuary Nature Foundation säger att det är fruktansvärt att se elefantflocken mobbas. De trakasseras regelbundet varje vecka, djuren stressas oavbrutet och det finns flera kalvar i flocken. En kampanj kallad #GiantRefugees, har startats för att uppmärksamma problemet. Ett sätt att hjälpa elefanterna vore om polisen medlade och lät elefanterna förflytta sig bort på ett säkert sätt.

Naturvårdarna vill ha en långsiktig lösning där naturen återställs och korridorer med natur finns så att djuren kan vandra mellan olika skyddade områden. Det som händer i Orissa, sker nu över hela Indien menar de – beskogade områden krymper och blir allt färre och människorna breder ut sig och blir allt fler.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=PwfLDIcP7fE”]
Klicka här om du inte kan se filmen ovan.

Källa: Mongabay

Mer att läsa