Gå till innehållet

Ejderns dag firas för andra året i rad med påkostat evenemang

Ejdrar. Foto: Erik Hansson

Det blev något av en succé i fjol. Fler än 900 personer i publiken kunde följa när över 10 000 ejdrar sträckte förbi, både i verkligheten och via stora skärmar och livekommentering. I år återvänder Ejderns dag den 7-8 april i Kåseberga.

Arrangören och projektledaren – Sindre Magnusson, ordförande i Ystad Naturskyddsförening – är nöjd med förra årets evenemang. Under två dagar kom 900 personer förbi för att njuta framför allt av ejdersträcket, men också av de aktiviteter som arrangerades i Kåseberga. Fågelexperten Anders “Widde” Wirdheim kommenterade fågelsträcket live och flera kameror filmade och tog bilder vilka arter som flög förbi.

– Det gick bättre än vi trott. Vi hade planerat för ungefär 500 personer, men det kom 900. Ambitionen i år är att öka med några hundra till, berättar Sindre Magnusson.

I år är dragplåstren, förutom att Anders Wirdheim återvänder, även att Brutus Östling ska hålla flera kortare föreläsningar under helgen. Dessutom kommer Martin Green från Lunds universitet prata om populationsutvecklingen för fåglarna, Naturcentrum berättar hur våtmarker återskapas och så får allmänheten för första gången chansen att testa att ta Naturfalken – Naturskyddsföreningens nya “simborgarmärke för arter”.

LÄS ÄVEN: • Naturskyddsföreningen belönar artkunskap med nya utmärkelsen Naturfalken

Det kommer också vara två fotografer i fält och en filmare. Tillsammans med två mixare som ser till att publiken får se godbitarna från naturen berättar Anders Wirdheim mer om fåglarna, hur de känns igen, vart de har varit och vart de är på väg, om de är ovanliga och hur framtiden ser ut. Han svarar även på frågor från publiken.

Ejderns dag arrangeras i Kåseberga den 7-8 april – den tid på året när det brukar passera tiotusentals sjöfåglar på sin väg in i Östersjön. Evenemanget pågår 08-16 både under lördagen och söndagen och är gratis.

Läs mer på Facebook-eventet.

Mer att läsa