Gå till innehållet

Efter utrotningen – vildsvin åter i Danmark

Vildsvin. Foto: Marie Gillander

I somras lyckades den mångåriga satsningen på att utrota vildsvinen i Danmark med hjälp av jakt och ett stängsel mot gränsen till Tyskland. Nu har det återigen setts vildsvin i landet.

Den danska kampen mot vildsvin beror på att de anses hota grisköttsindustrin genom att sprida smittan afrikansk svinpest, detta trots att forskning hittills visat att det snarare är människan som sprider smittan till grisar som hålls inlåsta. Dessutom har det visat sig att flugor kan smitta grisar.

Danmark byggdes ett långt stängsel mot Tyskland och en intensiv jakt inleddes.

I juli meddelade danska Naturstyrelsen att det sista kända vildsvinet i landet hade skjutits. Men en knapp månad senare sågs återigen ett vildsvin på en åtelkamera, “mitt i glädjen över att vildsvinen utrotats”, som Landbrugsavisen uttrycker det. Sedan dess har vildsvin observerats ytterligare två gånger nära den tyska gränsen. De tros antingen ha simmat dit eller tagit sig igenom stängslet på de platser där det finns öppningar i det.

Antalet fall av afrikansk svinpest hos vildsvin ökar kraftigt i Europa. Tyskland hade 2020 registrerat 338 fall. I år, fram till den 29 september har 1 689 smittade vildsvin hittats. Både Polen och Ungern har över 2 000 fall.

I framför allt östra Europa har det också skett flera utbrott av pesten hos besättningar av grisar. I Rumänien är det över 1 300 fall enbart i år.

Det är i dagsläget oklart om vildsvinen fortfarande är kvar i Danmark.

Statens Veterinärmedicinska Anstalt skriver att afrikansk svinpest inte kan spridas från djur till människor.

Källor: JydskeVestkusten, Landsbrugsavisen och Maskinbladet

Mer att läsa