Gå till innehållet

Efter stora protester: Tripadvisor slutar sälja biljetter till vilda djur i fångenskap

Tiger på det buddhistiska tigertemplet. Foto: Xiquinho via Flickr http://www.flickr.com/photos/xiquinho/

Tiger på det buddhistiska tigertemplet. Foto: Xiquinho via Flickr 

Protesterna från djurrättsorganisationer från hela världen lönade sig. Tripadvisor, ett av världens största reseföretag, slutar sälja biljetter till många attraktioner där turister kan komma i kontakt med vilda djur i fångenskap. Det gäller bland annat att rida elefanter, klappa tigrar och att simma med vilda delfiner.

LÄS ÄVEN: • Protester mot Tripadvisor – anklagas för att tjäna pengar på djurs lidande

Protesterna mot att Tripadvisor säljer biljetter till attraktioner som anses plågsamma för djuren kommer bland annat från djurrättsgrupper som People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), Association of Zoos and Aquariums (A.Z.A.), Global Wildlife Conservation (G.W.C.) och World Animal Protection.

TripAdvisor kommer nu dessutom skapa en utbildningsportal för naturturism som informerar om djurrättsfrågor.

– Vi tror att våra ansträngningar i slutändan kommer få resenärer att göra mer genomtänkta val om de ska besöka en djurattraktion eller inte och att skriva meningsfulla recensioner om dessa attraktioner, säger Tripadvisors vd och medgrundare, Stephen Kaufer.

Det bör påpekas att alla attraktioner kommer ligga kvar på Tripadvisor, men företaget slutar sälja biljetter till en del av dem omedelbart och alla djuraktiviteter förses med en länkad ikon som leder till utbildningsportalen. Förändringarna kommer att ske i början av 2017, men Tripadvisor öppnar också upp för att de hundratals attraktionerna som påverkas kan överklaga besluten om de anser att de är orättvisa eller kan visa att de har en ny policy.

LÄS ÄVEN: • Turister förstår inte vilka aktiviteter som skadar djur

Wildlife Conservation Resaerch Unit vid Oxford University har visat att mellan 2 och 4 miljoner turister varje år besöker attraktioner som anses skadliga för djuren och att de flesta som recenserar dessa attraktioner på TripAdvisor inte nämner hur djuren har det. Det stämmer även överens med en stor studie som visar att turister sällan förstår vilken sorts turism som är dålig för djuren. 

Källor: New York Times och World Animal Protection

Mer att läsa