Gå till innehållet

Efter protester: Internationella auktionshus slutar sälja noshörningshorn

Noshörning. Foto: Maths Nilsson 

De internationella auktionshusen Sotheby’s och Bonhams har meddelat att de kommer sluta sälja föremål av noshörningshorn. Beslutet kommer efter påtryckningar från miljöorganisationer. 

I ett uttalande säger Sotheby’s att de “beklagar all illegal slakt och handel med utrotningshotade vilda djur och stöder bevarandeåtgärder” och från och med nu upphör med att sälja föremål av noshörningshorn.

LÄS ÄVEN: • I snitt tjuvsköts nästan tre noshörningar om dagen enbart i Sydafrika 2017

Bonhams beslut kom efter påtryckningar från 37 naturorganisationer och över 10 000 namnunderskrifter som protesterade mot en jätteauktion där 21 föremål av noshörningshorn, värderade till 3,87 miljoner dollar, skulle säljas.

– Vi gratulerar Bonhams till ett klokt beslut att sluta sälja noshörningshorn. Noshörningarna kommer bara överleva om handeln med deras horn, oavsett form, stoppas, säger John Baker, chef för WildAid i ett uttalande.

Även auktionshuset Christie’s har förbjudit försäljningen av noshörningshorn.

“Sent ska syndaren vakna”
De nya besluten från de internationella auktionshusen välkomnas också av Nicklas Cederqvist, antikexpert som driver bloggen Antikmonologen.
– Det är verkligen jättebra, men sent ska syndaren vakna. Det här har jag uppmärksammat och kämpat för länge, berättar han.

LÄS ÄVEN: • Trots 26 länders önskan – handel med noshörningshorn fortsatt förbjudet

I Sverige säljs inte längre föremål av noshörningshorn på auktionshus. Det senaste var på Bukowskis för fem år sedan. Det blev en rejäl skandal, som Nicklas Cederqvist skrev om när det begav sig.

Han berättar att föremål av noshörningshorn är ofantligt mycket dyrare än föremål av elfenben. Eftersom det fortfarande finns en efterfrågan och de är värda så mycket pengar så fortsätter försäljningen av hornen, Det sker också ett fortsatt fusk där nya horn fås att se äldre ut, så kallad patinering. På så sätt kan auktionshusens egna experter bedöma att det är tillåtet att handla med föremålen.

För Nicklas Cederqvist rådet det ingen tvekan om vad som måste ske.
– Vi måste stoppa all försäljning av elfenben och noshörningshorn. Det finns för många gråzoner. Kineser är så bra på patinera föremål att experterna inte kan skilja dem från äkta, gamla föremål.

Det finns bara ungefär 25 000 noshörningar kvar i världen. En majoritet (80 procent) av dem lever i Sydafrika. Varje år tjuvskjuts dock fortfarande över 1000 noshörningar om året enbart i Sydafrika.

Källa: AFP

Mer att läsa