Gå till innehållet

Efter noshörningsskjutningen i Paris – belgisk djurpark förkortar horn

Vit noshörning i djurpark i Ontario. Foto: Dennis Jarvis from Halifax, Canada, CC BY-SA 2.0.

Pairi Daiza zoo i Belgien har låtit meddela att de kommer att korta ned hornen på djurparkens noshörningar för att minimera risken för att de ska skjutas av tjuvjägare. Beslutet kommer efter händelsen i Paris där en noshörning sköts ihjäl, varpå ett horn sågades av med motorsåg

Det var djurparken Thoiry Zoo i utkanten av Paris som i förra veckan drabbades av ett inbrott. Några personer tog sig igenom flera dörrar innan de sköt en noshörning med flera skott och sedan sågade av ett av hornen med motorsåg. Ett enda kilogram noshörningshorn kan säljas för över 500 000 kronor. Eftersom ett horn kan väga flera kilogram kan en enda noshörning vara värd flera miljoner kronor på den illegala marknaden.

Som en följd av denna händelse har den belgiska djurparken Pairi Daiza zoo utanför Brüssel nu beslutat att korta parkens norshörningars horn för att minska risken för att de ska skjutas ihjäl och också för att göra arbetsplatsen tryggare för personalen. Enligt djurparkens chef Eric Domb är det här en effektiv metod för att minska risken för tjuvjakt i afrikanska parker.

Noshörningshorn består av samma material som människans naglar och växer, precis som våra naglar, långsamt ut igen.

Inbrottet i Paris var första gången en noshörning dödats på det här viset, men Eric Domb menar att Europa sedan länge drabbats av en lång rad stölder av noshörningshorn från museum.

Källa: AFP

 

Mer att läsa