Gå till innehållet

Efter protester – RSPO förbjuder palmolja från avverkningar

Palmoljeplantage. Foto: CEphoto, Uwe Aranas or alternatively © CEphoto, Uwe Aranas, CC BY-SA 3.0, Länk

Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) är en certifiering för palmolja som fått en hel del kritik för att anslutna palmoljeföretag avverkar regnskogar och inte följer de regler som sätts upp. Dessutom är bara viss RSPO-palmolja spårbar. Nu har RSPO ändrat i sina regler och förbjuder medlemsföretag från att avverka skog för att skapa palmoljeodlingar. 

Tidigare tilläts medlemsföretagen avverka vissa skogar för att skapa palmoljeplantage, men enligt de nya stadgarna i RSPO, som röstades igenom nyligen, råder totalt förbud för skogsavverkningar. Även för så kallade “secondary forest”, det vill säga skogar som växt upp igen efter avverkningar.

LÄS ÄVEN: • Även RSPO-certifierad palmolja bidrar till kraftig skövling av regnskog

Beslutet fattades efter starka påtryckningar från många företag, investerare och mängder av konsumenter som bojkottar palmolja.

Det har länge varit förbjudet för RSPO-medlemsföretag att avverka de flesta sorters skogar för att skapa palmoljeplantage, men det har avslöjats att dessa regler inte alltid följs och att kontrollen är undermålig.

LÄS ÄVEN: • EUs bilister tankar allt mer palmolja till följd av direktiv om förnybar energi

– Om inte företagen kontrollerar avverkningen på marken och utökar sina åtaganden till hela verksamheten, så väger de nya löftena om avverkningsfri palmolja lätt, säger Michael Guindon, palmoljeexpert vid Zoological Society of London som nyligen släppt en rapport om palmoljeföretag. I rapporten kunde bara 24 av 70 företag visa upp bevis för hur de kontrollerar hela kedjan av leverantörer.

RSPOs nya regler får också kritik från Greenpeace Indonesia eftersom det beräknas ta två år innan reglerna ska införas och eftersom det i dagsläget inte ges några straff till RSPO-företag som avverkar regnskog.

Källor: Mongabay och RSPO

Mer att läsa