Gå till innehållet

Efter elfenbensförbudet i Kina – illegal handel minskar, auktionshandeln ökar

Elfenben. Foto: Rept0n1xEget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

Från och med i år är det förbjudet att handla med elfenben i Kina. Enligt en ny granskning av WWF och Traffic har det lett till att den illegala handeln minskat med 30 procent och förbudet har starkt folkligt stöd. Däremot har handeln ökat i auktionshusen.

Kina var förut världens största marknad för elfenben. Nu har den illegala handeln med elfenben minskat med 30 procent och 9 av 10 som intervjuats stöder ett förbud mot försäljning av elfenben. Det är två positiva tendenser efter förbudet som trädde i kraft vid årsskiftet 2017/2018.

LÄS ÄVEN: • Stickprov avslöjar omfattande illegalt elfenben i Europa

– Men det finns fortfarande efterfrågan och bristande medvetenhet hos de kinesiska konsumenterna i vissa delar av landet. Svagheter i lagen gör att insatserna måste förstärkas mer. Vi måste öka medvetenheten om förbudet, minska efterfrågan samt öka kontrollerna vid gränserna, säger Ola Jennersten, global naturvårdsexpert på WWF.

LÄS ÄVEN: • Över 30 afrikanska länder: EU måste förbjuda elfenbenshandel

På vissa håll är handeln fortfarande utbredd. Det gäller exempelvis vid vietnamesiska gränsen och i städerna Chengdu, Chongqing, Hangzhou, Dongxing and Pingxiang. Dessutom ökar elfenbenshandeln på auktionsmarknaden eftersom auktionshusen utgör ett kryphål i lagen. Enligt rapporten bryter flera av auktionshusen mot förbudet eller saknar de tillstånd som krävs för handel med elfenben.

WWF och TRAFFIC uppmanar nu Kina och andra länder med mycket elfenbenshandel att “lägga resurser på att förbudet efterlevs, framförallt i områden med fortsatt hög efterfrågan”.

– Det finns alltid en risk att handeln flyttas till grannländerna Vietnam, Kambodja, Laos, Japan och Myanmar och det är viktig att undvika det, säger Ola Jennersten på WWF.

Rapporten är baserad på besök vid 157 marknader i 23 städer. WWF och Traffic fann 2 812 elfenbensprodukter på 345 försäljningsställen.

Källa: Pressmeddelande från WWF

Mer att läsa