Gå till innehållet

Trump lämnar Paris-avtalet, men allt fler städer och delstater ställer upp

Smältande glaciär. Foto: Erik Hansson

Under torsdagen utannonserade USA:s president Donald Trump att USA drar sig ur Paris-avtalet. Knappt hade det blivit känt förrän amerikanska städer började utannonsera att de motsätter sig presidenten och kommer att fortsätta kämpa för att minska klimatförändringarna.

Hittills har guvenörerna i följande delstater bestämt sig för att ge Paris-avtalet sitt stöd: Massachusetts, Kalifornien, Oregon, New York, Colorado, Hawaii, Washington, Connecticut, Virginia och Rhode Island. Dessutom har borgmästarna i inte mindre än 71 städer meddelat att de kommer följa Paris-avtalet.

– Kalifornien kommer att motsätta sig den här missriktade och galna utveckningen, sa Jerry Brown, guvernör i Kalifornien, angående president Trumps beslut att lämna avtalet.

LÄS ÄVEN: • Sverige ett av enbart tre europeiska länder som möter Parisavtalets klimatmål

Tillsammans med guvenörerna i New York och Washington har Jerry Brown bildat “United States Climate Alliance”, som är en koalition mellan amerikanska stater som ska “följa Paris-avtalet och jobba aggressivt mot klimatförändringar”.

Flera amerikanska städer beslöt sig också för att lysa upp sina stadshus i grönt för att visa sitt stöd för Paris-avtalet.

Om de amerikanska städerna och staterna skulle uppfylla Paris-avtalet med 40 procents minskning av koldioxidutsläppen till 2030 skulle de gå betydligt längre än nästan alla europeiska länder. Enligt en rangordning över EU-ländernas klimatåtaganden är det bara Sverige, Tyskland och Frankrike som får betyget “måttlig” eller bättre. Resten av länderna anses inte kunna uppnå avtalet med nuvarande politik.

Källa: CNN

Mer att läsa