Gå till innehållet

Dyr avgift hindrar ringmärkning av havsörnar

Det ideella Projekt Havsörn, som drivs av Svenska Naturskyddsföreningen, brukar ringmärka havsörnsungar på en ö i sjön Möckeln i Småland. Men i år kräver Länsstyrelsen en avgift på 2300 kronor enbart för att handlägga en ansökan om dispens från tillträdesförbudet som råder på ön. Avgiften går direkt till staten.

Havsörn. Foto: Zsombor Károlyi

Havsörn. Foto: Zsombor Károlyi

Det är tredje året i rad som havsörnarna får ungar på ön, men de första som inte kommer ringmärkas eftersom föreningen inte anser sig ha råd med avgiften.

– Vi brukar få avgiften efterskänkt. Och vi är ju en ideellt arbetande organisation. Viktigast är inte själva märkningen utan insamling av analysmaterial, som fjädrar och äggskal. Det är viktigt att få referenser från örnarna i inlandet som är mindre belastade av miljögifter än de utmed kusterna, säger Björn Helander vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och som lett Projekt Havsörn sedan starten.

På Länsstyrelsen säger man sig förstå missnöjet från naturvänner, men “samtidigt har vi ett reglemente att följa, mer komplicerat än så är det inte”, säger Elisabeth Ardö på länsstyrelsens miljövårdsenhet till Smålänningen.

Källa: Smålänningen

Mer att läsa