Gå till innehållet

Drönare hjälper till att skydda elefanter från tjuvskytte

Elefant. Foto: Marie Mattsson http://www.natursidan.se/fotografer/marie-mattsson/

Elefant. Foto: Marie Mattsson 

Att användningen av drönare (obemannade flygfarkoster) kan skrämma vilda djur är inte enbart negativt. I Tanzania har drönare med framgång använts för att hålla elefanter borta från odlingar och därmed minska de konflikter mellan djuren och människor som ibland leder till fler skjutna elefanter.

Ett forskarteam har undersökt effekten av att låta drönare “patrullera” odlade områden nära nationalparkerna Serengeti och Tangire i Tanzania. Elefanter kan snabbt äta upp stora mängder grödor, vilket lett till konflikter med bönderna, som är beroende av odlingarna för att klara sig. För att skrämma bort elefanterna har det använts smällare och chilipulver, men det har även hänt att bönder underlättat för tjuvjägare att skjuta elefanterna.

LÄS ÄVEN: • Bin skyddar odlingar från elefanter

Studien som forskarna genomförde visade att elefanterna håller sig undan odlingar om det svävar drönare ovanför dem. Faktum är att det var en regel utan undantag under de 120 insatser som gjorts under studien. Elefanterna håller sig borta och dessutom har metoden förbättrat relationerna mellan parkvakter och bönder.

LÄS ÄVEN: • Intervju med WWF:s globala chef för artprogram

– När vi kan hjälpa bönder att flytta på elefanterna kan vi förbättra relationerna med bönderna och få dem på vår sida. Det är också så vi lättare stoppar tjuvjakten, säger parkvakten Kateto Ollekashe till Seeker.

Källa: Seeker

Mer att läsa