Gå till innehållet

Drönare fick tusentals tärnor att överge sina ägg

Aztektärna. Foto: Regular Daddy, CC BY-SA 3.0.

En incident i reservatet Bolsa Chica Ecological Reserve i Kalifornien visar hur känsliga vissa fågelarter kan vara för störningar i häckningstid. Två drönare fick tusentals tärnor att överge sina bon.

De två drönarna kraschade och föll ned i en koloni med aztektärnor (klassificerad som “nära hotad” av Internationella naturvårdsunionen, IUCN) vilket fick ungefär 3 000 tärnor att fly från platsen och lämna sina bon och ägg. Situationen förvärrades när ägarna till drönarna gick ut bland äggen för att hämta sina maskiner.

– Jag har aldrig sett sådan förödelse i min karriär, säger Melissa Loebl vid California Department of Fish and Wildlife till ABC 7.

Antalet besökare i reservatet har ökat kraftigt under pandemin och de har haft stora problem med människor som släpper sina hundar lösa, cyklar utanför vägarna och kör med drönare. Inom kort ska informationen utökas i området och det ska även tas in personal som informerar besökare om vad som inte är tillåtet.

I Sverige krävs det numera körkort för drönare, men även med drönarkort så finns det många naturområden som är förbjudna att köra i utan särskilt tillstånd. Dessutom är det enligt lag förbjudet att störa djur. Läs mer i vår artikel drönare – nya regler och så påverkar de naturen.

Källa: ABC 7

Mer att läsa