Gå till innehållet

Dramatisk minskning av sälar i ytterskärgården

Gråsäl. Foto: Fredrik Nilsson

Antalet gråsälar i Stockholms ytterskärgård har minskat dramatiskt. På öar som brukar rymma uppemot 3 000 sälar hittas nu bara 700-800 stycken och på många andra ställen är det tomt. En anledning kan vara ökad tjuvjakt, som dessutom drabbar fisket.

SVT Stockholm rapporterar om att jakten i området ökat kraftigt den senaste tiden. Enligt Lasse Söderman, chefredaktör för tidningen Skärgården arrangeras det jaktresor till området där jägare får betala ungefär 5 000 kronor plus 5 000 kronor per skjuten säl. Dessa båtar med jägare åker i skytteltrafik till ytterskärgården för att skjuta sälar, menar han.

Sälforskaren Olle Karlsson på Naturhistoriska riksmuseet säger till SVT Stockholm att det brukar vara fullt av sälar på klipporna men att det nu är tomt. Det troliga är att de rör sig in i skärgården och där skapar större konflikter med det kustnära fisket.

– Även ur förvaltningssynpunkt är jakt i de här områdena kontraproduktivt, säger han.

Sedan i våras är det tillåter med licensjakt på gråsäl. Tidigare var det enbart skyddsjakt på sälar som befann sig nära en plats där fiske bedrevs.

Källa: SVT Stockholm

Mer att läsa