Gå till innehållet

Domstolsärende: Äger makak sin egen berömda selfie?

Celebesmakak. Foto: Chi King, CC BY 2.0.

Fotografen David Slater ligger bakom en serie bilder som spridits av miljontals människor och publicerats i tidningar världen över. Trots det närmar han sig konkurs på grund av en märklig rättsprocess mot celebesmakaken Naruto.

Det var 2011 i Indonesien som en celebesmakak fick låna David Slaters kamera. En serie bilder, numera under det officiella ordet apselfies, togs och de blev snabbt populära i media. David Slater tjänade några tiotusentals kronor på bilderna och allt verkade frid och fröjd för honom.

LÄS ÄVEN: • Domstol: Fåglar har grundläggande rättighet att slippa burar

2014 upptäckte David Slater att bland annat Wikipedia använde bilderna utan tillstånd. Han bad webbplatsen ta bort dem, men de vägrade. Wikipedia menade att det är celebesmakaken Naruto som äger upphovsrätten till bilderna eftersom det var han som tagit dem, inte David Slater.

The US Copyright Office dömde dock till David Slaters fördel och menade att djur inte kan äga upphovsrätt. Men historien var inte slut här. 2015 stämde djurrättsorganisationen People for the Ethical Treatment of Animals (Peta) David Slater i Narutos namn och hävdade att celebesmakaken ägde rättigheterna till bilderna. 2016 dömde en domare till David Slaters fördel, men Peta överklagade domen. Just nu prövas ärendet i en högre instans.

LÄS ÄVEN: • Schimpansers rättigheter testas i domstol

Åren med rättstvister har lett till att David Slater enligt honom själv är barskrapad och närmar sig konkurs.

Domaren Randy Smith ifrågasätter enligt The Guardian om makaken ens kan äga pengar, om den har något rykte som står på spel och om upphovsrätten på något sätt skulle kunna gynna Naruto.

Enligt David Slaters advokat har Peta dessutom identifierat fel makak. Naruto är en hane, men David Slater menar att makaken som tog en selfie är en hona och att det dessutom skiljer en hel del i ålder mellan henne och Naruto.

LÄS ÄVEN: • Historiskt beslut – WTO tar hänsyn till djurrätt och moral

Peta menar å sin sida att det är Naruto som tagit bilden, att han är väl medveten om sin handling och att frågan är principiellt viktig:
– Om det lyckas är det första gången som ett djur anses äga egendom, istället för att själv vara någon annans egendom, skriver organisationen på sin webbplats.

Peta skriver också att om de skulle vinna rättegången kommer all avkastning gå oavkortat till att hjälpa Naruto och andra celebesmakaker. Arten har nämligen minskat i antal med hela 90 procent de senaste 25 åren.

David Slater säger till The Guardian att han hoppas att det trots allt finns något positivt i den här historien:
– De här djuren är utrotningshotade och tack vare en bild, kan det förhoppningsvis skapas tillräckligt mycket ekoturism för att lokalbefolkningen ska inse att det finns en god anledning att behålla aporna levande. Bilden kan förhoppningsvis bidra till att rädda arten. Det var grundtanken hela tiden.

Källor: The Guardian och Peta

 

Mer att läsa