Gå till innehållet

Domstolen godkände Preemraff – pressen på regeringen ökar

Preemraff i Lysekil. Foto: MarcusroosEget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

Idag meddelade Mark-och miljööverdomstolen att Preems ansökan om att bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil godkänns. Miljörörelsen ökar nu pressen på regeringen, som har avgörandet i sina händer.

Domstolen ansåg inte att stoppregeln i miljöbalken kan tillämpas på verksamheten eftersom den ingår i EU:s handel med utsläppsrätter.

– Vi har en klimatlag, ett klimatpolitiskt ramverk, klimatpolitiska rådet och nu även ett klimatkollegium som ska styra och vägleda alla regeringens beslut. Det finns en stark opinion i frågan, människor är djupt oroade över klimatkrisen. Det vore helt orimligt att regeringen då skulle tillåta en expansion av ett oljeraffinaderi, säger Isadora Wronski, chef för Greenpeace i Sverige.

Idag sker demonstrationer både i Lysekil och Stockholm för att regeringen ska säga nej till Preems ansökan om utbyggnad.

– Nu är det upp till regeringen att visa att man är beredd att agera. Fossilindustrin måste avvecklas och regeringen måste satsa på hållbara jobb i hela landet. De som arbetar i fossilindustrin idag har ofta den typ av kunskap som behövs även i en fossilfri energiomställning – det som saknas är det politiska ledarskapet. Vi är en bred rörelse som står enade i den här frågan, och vi kommer se till att regeringen känner den pressen. Det enda rätta är att stoppa utbyggnaden, säger Mari Larsson, Lysekilsbo och talesperson för nätverket Stoppa Preemraff.

Greenpeace anser att ärendet nu kan ses som ett test av klimatlagen och av det nyinrättade klimatkollegium. Fältbiologerna är inne på samma linje:

– Om Sveriges lagar inte är tillräckligt tydliga med att livsfarliga expansioner av oljeindustrin är olagliga är det fel på lagarna. Som tur är har regeringen nu en sista chans att stoppa utbyggnaden.Regeringen har lovat att lyssna på oss unga. Att godkänna Preems utbyggnad vore att offra vår framtid. Vi förutsätter att Löfven nu håller sina löften till både Sveriges unga och det internationella samfundet och stoppar Preems utbyggnad. Allt annat vore ett svek mot världens barn och unga, säger Tove Lönneborg, ordförande i Fältbiologerna.

Källor: Greenpeace, Ekot, Stoppa Preemraff och Fältbiologerna

Mer att läsa