Gå till innehållet

Domstol stoppar gruvbolag på urfolks mark i Ecuador – “historisk seger”

Laguna Banos i nationalparken Cayambe Coca i Ecuador. Foto (beskuret): Rosegill13Own work, CC BY-SA 3.0, Link

En domstol i Ecuador har stoppat en stor gruva med verksamhet på ursprungsbefolkningen Cofáns land, intill en nationalpark. Beslutet kallas en milstolpe och en “historisk seger” för ursprungsbefolkningens rättigheter i Ecuador.

Det var i januari 2018 som ursprungsbefolkningen Cofán plötsligt upptäckte flera maskiner i ett flodområde intill nationalparken Cayambe Coca. De hade aldrig informerats om något gruvprojekt i närheten och bestämde sig för att protestera. Efter ett års juridisk kamp och efter att vattendrag redan förorenats kom domen: gruvbolaget måste sluta med sin verksamhet. Inte nog med det, domstolen tillåter inte gruvor i hela det 324 kvadratkilometer stora området. Dessutom måste gruvbolaget ta hand om de skador den senaste tidens arbete i området orsakat.

LÄS ÄVEN: • Hård kritik mot Sverige – samer måste få inflytande över exploatering av natur

Segern i domstolen innebär enligt Mario Criollo, ledare för Cofán, att det satts en viktig standard för Cofán och alla andra ursprungsfolk i Ecuador som försvarar sin mark mot gruvor.

LÄS ÄVEN: • Nästan 1 miljon underskrifter för att FN ska ta upp naturens rättigheter

I oktober 2018 erkände även Ecuadors National Water Secretariat (SENAGUA) floderna Cofánes, Chingual och Aguarico som skyddade vatten – ett steg framåt för naturens rättigheter.

Källa: Mongabay

Mer att läsa