Gå till innehållet

Domstol: Orangutanger har mänsklig rätt till frihet

Orangutang. Foto: Su Neko via Flickr http://www.flickr.com/photos/suneko/368008725

Orangutang. Foto: Su Neko via Flickr. Beskuren bild.

Till skillnad från schimpansen Tommys rättigheter som testades i New York så har sumatraorangutangen Sandra bedömts ha rättigheter som en “icke-mänsklig person” av en domstol i Argentina.

Sandra är en 29-årig sumatraorangutang som levt hela sitt liv i djurparker och de senaste 20 åren på Buenos Aires zoo. Domen i söndags förkunnar dock att Sandra förtjänar grundläggande rättigheter som “icke-mänsklig person” och är “olagligt berövad sin frihet”. Djurparken har nu tio dagar på sig att överklaga fallet, annars ska Sandra flyttas till ett naturreservat.

Djurrättsaktivister och advokater menar att Sandra har tillräckliga kognitiva (tankemässiga) funktioner för att inte behandlas som ett föremål och att domslutet öppnar upp för prövningar av andra djur som hålls frihetsberövade på zoo, cirkus, vattenland och forskarlabb.

Buenos Aires djurparks chefsbiolog Adrian Sestelo berättar för tidningen La Nacion att orangutanger är lugna, ensamlevande djur som enbart möts när de ska para sig och ta hand om sina unga.
– Om man inte känner till en arts biologi när man omotiverat påstår att det lider, är stressat och deprimerat gör man sig skyldig till en av mänsklighetens vanligaste misstag, att mänskliggöra djurs beteenden.

Läs mer:
Schimpansers rättigheter testas i domstol.
Beslut i USA: Valar och delfiner har rätt till frihet.

Källa: Reuters

Mer att läsa