Gå till innehållet

Domstol: Gruvbolag får förstöra koalors livsmiljö i “världens koalahuvudstad”

Gruvbolaget Shenhua får förstöra livsmiljön för koalor för att bygga en kolgruva. Det avgjorde nyligen en domstol i Australien.

Den planerade kolgruvan i sydöstra Australien beräknas vara värd över 10 miljarder kronor och nu har den fått klartecken att förstöra livsmiljön för de 262 koalor som lever i området. Koalorna ska flyttas.

Beslutet är ett hårt slag mot staden Gunnedah, som kallar sig för “världens koalahuvudstad”.

– Uppskattningen av betydelsen för koalorna är helt otillräcklig. Inga detaljer om den befintliga koala-populationen har visats och inte heller hur projektet kommer påverka populationen, sa organisationen Environmental Defender’s Office (EDO), som jobbar med att ge juridiskt stöd till naturorganisationer.

Gruvbolaget Shenhua kommer nu först att “uppmuntra” koalorna att naturligt flytta sig från skogen som ska avverkas. Om inte det fungerar kommer de fångas in och flyttas manuellt. 

Kommissionen bakom domen menade att de inte behövde bedöma huruvida Shenhua skulle lyckas med planen att flytta koalorna, men det faktum att planen över huvud taget fanns var av stor vikt.

Kolgruvans framtid är dock fortfarande lite osäker eftersom Shenhua inte sökte sin gruvlicens i tid.

Om naturvänner bestämmer sig för att protestera mot beslutet, kan de komma att arresteras med Australiens nya kritiserade anti-protestlagar (läs mer här).

Källa: The Guardian

Mer att läsa