Gå till innehållet

Domstol fastslår: Djur äger inte selfies

Celebesmakak. Foto: Chi King, CC BY 2.0, 

Den märkliga rättegången mellan en fotograf och djurrättsorganisationen PETA, som anser sig företräda celebesmakaken Naruto har nu avgjorts i domstol. Till fotografens fördel, rapporterar Petapixel.

Det var 2011 i Indonesien som fotografen David Slaters lånade ut sin kamera till en celebesmakak. En serie bilder, numera under det officiella ordet apselfies, togs och de blev snabbt populära i media. David Slater tjänade några tiotusentals kronor på bilderna och allt verkade frid och fröjd för honom.

LÄS ÄVEN: • Domstol: Fåglar har grundläggande rättighet att slippa burar

2014 upptäckte David Slater att bland annat Wikipedia använde bilderna utan tillstånd. Han bad webbplatsen ta bort dem, men de vägrade. Wikipedia menade att det är celebesmakaken Naruto som äger upphovsrätten till bilderna eftersom det var apan som tagit dem, inte David Slater.

The US Copyright Office dömde dock till David Slaters fördel och menade att djur inte kan äga upphovsrätt. Men historien var inte slut här. 2015 stämde djurrättsorganisationen People for the Ethical Treatment of Animals (Peta) David Slater i Narutos namn och hävdade att celebesmakaken ägde rättigheterna till bilderna. 2016 dömde en domare till David Slaters fördel, men Peta överklagade domen. Nu har överklagan avslagits av en domstol som anser att domen från 2016 bör ligga fast.

LÄS ÄVEN: • Schimpansers rättigheter testas i domstol

Enligt David Slaters advokat har Peta identifierat fel makak. Naruto är en hane, men David Slater menar att makaken som tog en selfie är en hona och att det dessutom skiljer en hel del i ålder mellan henne och Naruto.

LÄS ÄVEN: • Historiskt beslut – WTO tar hänsyn till djurrätt och moral

Peta menar å sin sida att det är Naruto som tagit bilden, att han är väl medveten om sin handling och att frågan är principiellt viktig:
– Om det lyckas är det första gången som ett djur anses äga egendom, istället för att själv vara någon annans egendom, skriver organisationen på sin webbplats.

Peta och David Slater kom tidigare överens om att 25 procent av alla intäkter från “apselfien” ska gå till välgörenhetsorganisationer som hjälper Narutos och hans artfränders livsmiljöer, men USA:s domstolar ville ha ett avgörande i den principiellt viktiga frågan. Domslutet är alltså att djur inte kan äga rättigheter till bilder de tagit.

Källor: PetapixelBBCThe Guardian och Peta

Mer att läsa