Länsstyrelsen gjorde fel som sköt en bäver efter att en kvinna blivit biten av en bäver tidigare i somras. Det fastslår Förvaltningsdomstolen.
Det var i början av juli som en kvinna blev biten av en bäver när hon simmade i ån Lidan i Västergötland. Bettet tog så pass illa att hon fick sy tio stygn, berättar Nya Lidköpings-Tidningen (NLT).
Badplatsföreningen i närheten ansökte om skyddsjakt på bävern och länsstyrelsen beviljade jakten. Beslutet ledde dock till protester. Det skrevs flera insändare och länsstyrelsens beslut överklagades även av föreningen Jaktkritikerna.
Djurens Rätt startade också en namninsamling som på kort tid fått in ungefär 10 000 namnunderskrifter.
– Beslutet togs trots att skjuta en förälder försämrar förutsättningarna för bäverns ungar att klara sig. Djurens Rätt anser alla icke-dödliga förebyggande åtgärder måste ske innan skyddsjakt får genomföras. Vi måste göra allt vi kan för att leva tillsammans med vilda djur, inte konkurrera med dem om deras naturliga miljöer, skriver Djurens Rätt.
Innan domstolen hann fatta något beslut sköts det dock en bäver i området. Om det var samma bäver som bet kvinnan är oklart, enligt TT.
Nu har Förvaltningsdomstolen meddelat att de anser att det var fel att bevilja jakt på bävern eftersom bävern troligen hade ungar som nu mist en förälder. Dessutom ansåg domstolen att “bäverns beteende är en engångshändelse”. Länsstyrelsen säger till NLT att de ska “ta till sig av detta”.
Inte första skyddsjakten som domstolar ogillar
Det är inte första gången av domstol har ansett att det är fel att skjuta djur som uppträder hotfullt. 2019 sköts en knölsvan i Malmö kanal sedan den skyddat sina ungar mot förbipasserande kanotister. Länsstyrelsens beslut överklagades då av flera privatpersoner och domstolen gav dem rätt:
– I dagens dom konstaterar förvaltningsrätten att den bestämmelse i jaktförordningen som tillåter skyddsjakt ska tillämpas mycket restriktivt och att skyddsjakt kan tillåtas endast om mycket starka allmänna intressen är i fråga. Domstolen anser att annat inte har framkommit än att svanen uppvisade ett naturligt beteende i sitt försvar av boplatsen, sa Henrik Hedberg, rådman på förvaltningsrätten i Malmö, i samband med domen.
Källor: TT, Domstol.se och NLT