Gå till innehållet

Död varg upptäckt – polisen misstänker jaktbrott

Varg i hägn. Foto: Marie Gillander

Varg i hägn. Foto: Marie Gillander

En död varg hittades igår av en privatperson på isen intill en bro utanför Åmot i Gästrikland. Även om dödsorsaken är okänd säger polisen till SVT Gävleborg att man misstänker jaktbrott. 

Uppdaterat 2017-02-14: “Vargen” som hittades utanför Åmot är troligen en hund, enligt polisen i Gästrikland.

Det är en fullvuxen individ på mellan 40 och 50 kilogram som var fastfrusen i isen. Troligen har den legat på platsen i några dagar. Dödsorsaken är okänd och kroppen har skickats till Uppsala för undersökning.

LÄS ÄVEN: • Studie: Laglig vargjakt minskar inte tjuvjakt

Enligt polisen är tjuvjakt ett väldigt svårt brott att utreda, framför allt för att det kan vara svårt att säkra teknisk bevisning, men flera poliser och åklagare, som Dalarnas Tidningar pratat med, menar att det försvåras ytterligare av att få vågar vittna mot eventuella tjuvjägare. Dessutom kan även poliser vara ovilliga att bli inblandade i utredningar om jaktbrott:
– Vi har stött på väldigt motstånd från vissa poliser att utreda den här typen av brott, sa miljöåklagare Christer Jarlås till Dalarnas Tidningar 2015.

Tjuvjakt tycks även bli ett allt vanligare brott. På det internationella vargsymposiumet i Vålådalen 2016 ansåg flera bedömare att tjuvjakten på varg har ökat och polisens jaktbrottsutredare i Värmland anser att tjuvjakten på varg är utbredd i hela länet.

Förutom den nyfunna “vargen” i Gästrikland hade en av vargarna som sköts i licensjakten nu i vinter hagelskott i kroppen och polisen misstänker att det rör sig om tjuvjakt. I januari gick länsstyrelsen i Dalarna ut med att de misstänker att en genetiskt viktig varg som varit försvunnen sedan i november har tjuvskjutits. Om något av fallen verkligen rör sig om tjuvjakt är ännu inte säkerställt.

Källa: SVT Gävleborg

Mer att läsa