Gå till innehållet

DNA-test visar: Fisk i fish and chips kan vara utrotningshotad haj

Pigghaj. Foto (beskuret): Rick Starr. Credit: NOAA/CBNMS. – NOAA Photo Library: sanc1698, Public Domain, Länk

En undersökning i Storbritannien nyligen visade att landets klassiska rätt “fish and chips” innehöll utrotningshotade hajarter. Det är inte första gången det avslöjas.

I en ny studie från University of Exeter avslöjas att vilken fiskart som ingår i britternas “fish and chips” inte är så viktigt för företagen som säljer den klassiska rätten bestående av friterad fisk och potatis. I studien gick forskarna igenom 78 portioner från 39 företag som säljer “fish and chip”. I DNA-tester upptäcktes att det som folk kanske tror är friterad torsk, kolja eller någon annan vanlig vit fisk, kan vara något betydligt olämpligare.

LÄS ÄVEN: • Hajar släpps ut på västkusten för att gynna biologisk mångfald

När det på menyn stod att portionen innehöll generiska fisknamn som “huss”, “rock”, “flake” och “rock salmon” visade det sig i de flesta fall vara pigghaj, en art som listas som sårbar av IUCN och som var förbjudet att fiska i EU fram till 2011 och nu bara får tas upp som bifångst. Även flerhornig hammarhaj (starkt hotad), makohaj (sårbar) och småögd hammarhaj (sårbar) upptäcktes i serveringarna.

Forskarna anser att det nästan är omöjligt för konsumenterna att veta vad de äter och de vill nu ha hårdare regler för hur maten märks.

Den nya studien från Storbritannien är bara en av många rapporter om att “fish and chips” skulle kunna kallas “shark and chips”. Det har även tidigare avslöjanden från Storbritannien och Australien visat.

Källa: CNN

Mer att läsa