Gå till innehållet

Djurlivet kraftigt påverkat fyra år efter BP:s oljeolycka

Den 20 april 2010 exploderade en oljerigg i den mexikanska golfen vilket dödade elva arbetare och orsakade ett olijeutsläpp på över 750 miljoner liter. Sedan dess har kritiken mot oljebolaget BP lagt sig och de har dessutom nyligen fått sitt kontraktförbud med staten upphävt. Det massiva oljeutsläppet har dock fortsatt att påverka naturen i området, precis som blev fallet med Exxon Valdez-olyckan för 25 år sedan och utsläppen i Cape Cod 1969.

Brun pelikan. Foto: Mike Baird via Wikimedia

Brun pelikan. Foto: Mike Baird via Wikimedia

I den mexikanska golfen bor mängder av djurarter och enligt nyligen avslutad forskning på många av arterna har de alla påverkats negativt av oljeutsläppet. Framför allt verkar oljan i vattnet ökat andelen sjuka, defekta och deformerade djur i området enligt en ny rapport från National Wildlife Federation.

Pelikanerna i området återhämtade sig efter ungefär två års tid, men det hittas fortfarande oljerester i pelikanernas embryon, vilket kan få långvariga effekter på populationen.

Öresvinet (flasknosdelfin) har drabbats hårt av sjukdomar, viktminskningar och i fjol strandade de längs kusterna tre gånger så mycket som tidigare år. Även havssköldpaddor har strandat upp till fem gånger så mycket sedan utsläppen.

Områdets svartnäbbade islommar har farligt höga rester av PAH (polycyclic aromatic hydrocarbons) vilket orsakar sjukdomar och andra hälsorelaterade problem för fåglarna.

Ostronpopulationen i mexikanska golfen har sedan olyckan varit “drastiskt låg”, vilket gett fiskarna i området rätt till kompensation från staten.

Det finns dock forskning som tyder på att oljeutsläpp faktiskt kan gynna vissa fiskarter eftersom det mänskliga överfisket minskar, vilket ger fiskarna tid att återhämta sig.

Källa och mer information: Huffington Post

Mer att läsa